Amsterdam: Rutte prijst stad als vestigingslocatie

31 Januari 2015 – Minister-president Rutte heeft Amsterdam aangeprezen als de beste vestigingslocatie voor hoofdkantoren van internationale bedrijven. Een van de aantrekkelijke factoren van de stad is volgens hem ook de mogelijkheid om van hier uit samen te werken met slimme regio’s in Nederland.

Hij vertelde dit in zijn openingsspeech van het nieuwe hoofdkantoor van chemieconcern ICL. Het concern heeft daartoe het gebouw De Prinsenhof in Amsterdam betrokken, naast het World Fashion Center. De Israëlische onderneming ICL telt wereldwijd ongeveer 12.000 werknemers. Het bedrijf heeft al enkele productievestigingen in Nederland. Daar werken 410 mensen. Met de vestiging in Amsterdam komen er nog zo’n 300 arbeidsplaatsen bij.
De onderneming overwoog aanvankelijk om het nieuwe hoofdkantoor niet in Nederland, maar elders Europa te vestigen. Amsterdam kwam uiteindelijk om een combinatie van redenen als meest aantrekkelijke locatie uit de bus, aldus Borgas. De topman wijst onder meer op het aantrekkelijke belastingklimaat in dit land en de makkelijke manier van zaken doen met de lokale autoriteiten in Amsterdam.

In zijn toespraak memoreerde Rutte onder andere het boek van de Amerikaanse Amsterdammer Russel Shorto over de hoofdstad. Rutte: ‘Nog niet zo lang geleden publiceerde een van mijn favoriete Amerikaanse schrijvers, Russel Shorto, een prachtig boek over de geschiedenis van Amsterdam. Daarin zet hij deze stad neer als een centrum van vrijzinnigheid, creatief denken en gedurfd internationaal ondernemerschap. Maar hij wijst ook op een paar andere karakteristieken: de continue zoektocht naar consensus en zekerheid en de traditie van betrouwbaar bestuur. Shorto koppelt dit bijzondere karakter van Amsterdam – individueel en toch collectief – aan twee dingen: aan het feit dat het feodalisme hier nooit voet aan de grond heeft gekregen en aan de eeuwenoude strijd tegen het water, die dwong tot overleg. Als u tijd en gelegenheid hebt, is mijn advies: lees dat boek!

Mijnheer Borgas (ceo van ICL – red.), ik herinner me nog hoe wij enige tijd geleden in Tel Aviv met elkaar aan het ontbijt spraken over het toekomstige Europese hoofdkantoor van ICL. Maar de keuze voor Amsterdam was dus eigenlijk onontkoombaar, zeg ik met een knipoog. Want hier komen dynamiek en betrouwbaarheid al eeuwenlang samen. Al sinds de dagen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie is Amsterdam – is Nederland – een internationaal centrum van economische activiteit, met alles wat daarbij hoort: een hoge kwaliteit van dienstverlening, uitstekende infrastructuur, hoopopgeleide vakmensen, een aantrekkelijke woonomgeving en nog veel meer. Dat maakt ons aantrekkelijk als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. En andersom maken al die buitenlandse bedrijven onze open, internationaal georienteerde economie ook weer sterker en dynamischer. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Daarom heet ik het Europese hoofdkantoor van ICL met alle soorten van genoegen heel hartelijk welkom in Amsterdam en Nederland. Uw bedrijf kende ons land al van binnenuit, met productielocaties in Heerlen, Waardenburg, Terneuzen en Amsterdam. En met dit nieuwe hoofdkantoor wordt de band tussen ICL en ons land nog intensiever. Daar zijn wij blij mee. Maar dat is ook logisch. Het gaat hier per slot van rekening om een investering van enkele miljoenen en 300 nieuwe banen. Om groeikansen voor de haven van Amsterdam, die straks met een nieuwe zeesluis nog aantrekkelijker wordt. En om een bedrijf dat als wereldspeler in de productie van mineralen en kunstmest heel direct aansluit bij de Nederlandse topsectoren Agrifood, Chemie en Life Science and Health.

Er liggen dus volop kansen om elkaar te versterken. Want ook ICL schrijft innovatie met hoofdletters en met dit nieuwe Europese hoofdkantoor ligt de weg naar meer samenwerking op dit terrein nog verder open. Ik weet zeker dat in Wageningen en op andere plaatsen alle deuren wagenwijd voor u open staan. Zoals dat hoort bij de open, internationale en hoogwaardige economie die we in Nederland hebben en willen houden.

Ik feliciteer de gemeente Amsterdam van harte met het binnenhalen van dit prachtige bedrijf en dit mooie hoofdkantoor. Ik feliciteer en dank het Netherlands Foreign Investment Agency dat hier een belangrijke rol in heeft gespeeld. Maar vooral wil ik tegen u zeggen, mijnheer Borgas, u hebt een goed en verstandig besluit genomen. Dit is een mooie dag voor Amsterdam, voor Nederland en voor ICL. En om dat te onderstrepen, bied ik u graag dit kleine cadeau aan; een welkomstgeschenk.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws