Amsterdam, Rotterdam, Den Haag: Aviva koopt voor € 700 mln kantoren

20 maart 2020 – Aviva Investors is naar verluidt de koper geworden van een portefeuille van zes kantoorpanden van de Chinese groep Anbang in een deal met een waarde van € 700 mln.

Volgens een nieuwsbericht van React News heeft de met schulden beladen Chinese groep overeenstemming bereikt over de verkoop van de kantoorgebouwen die het in 2016 van Blackstone heeft gekocht voor € 500 mln. De verkoop zou een netto aanvangsrendement hebben van 4,9%.

De portefeuille omvat vermoedelijk de Cross Towers in Amsterdam (foto); Weenatoren en 200 Weena in Rotterdam; en Forum, Sirius en Orion in Den Haag. De panden, met een Wault van zeven jaar, werden vier jaar geleden door Anbang gekocht via verzekeraar Vivat, die de groep in 2015 overnam.

CBRE, adviseur van Anbang bij de verkoop, weigerde commentaar te geven.

De deal is onderdeel van een grote verkoop van onroerend goed door de Chinese groep, die hiermee zijn balans wil versterken. Anbang, dat in 21017 ook het Doubletree by Hilton in het centrum van Amsterdam kocht voor ongeveer € 350 mln, streeft naar de verkoop van maar liefst $ 10 mrd aan vastgoed in een poging de liquiditeit te verhogen.

Nederland is een belangrijke groeimarkt voor Aviva Investors. In december kocht het namens een van zijn mandaten Keizersgracht 119–121, een kantoor in het centrum van Amsterdam, voor € 25 mln.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws