Amsterdam, Rotterdam, Den Haag als Holland City naar Mipim

17 Februari 2015 – Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan samen met Zaanstad en Haarlemmermeer de gezamenlijke promotie van de Randstad als investeringslocatie in het buitenland belangrijk intensiveren. Op de komende Mipim zullen zij zich, samen met een aantal marktpartijen, presenteren onder de noemer ‘Holland City: The Dutch have a great view’.

De gezamenlijk stand ligt naast die van de steden Parijs, Moskou en Londen, buiten het Palais des Festival aan de Croisette.
De betrokken steden vinden dat de Mipim zich weer kwalificeert als een vastgoedbeurs waar ze prominent aanwezig willen zijn. De beurs is belangrijk minder overdadig, de organisatie heeft gekozen voor inhoudelijke en niet langer voor kwantitatieve groei en de bezoekers aan Cannes vertegenwoordigen duidelijk andere groepen investeerders dan op de Expo Real in München. ‘In Cannes komen veel investeerders uit de VS, Azië en het Verre oosten. Alleen al vanuit de VS komen dit jaar ongeveer 50 partijen’, aldus Bob van der Zande namens de Metropoolregio Amsterdam.
‘De aanpak van onze presentatie is deze keer duidelijk vanuit het oogpunt van de internationale belegger opgezet. Als Randstad kunnen we de concurrentie aan met andere grote stedelijke regio’s als Brussel en Frankfurt. Tegen die gedeelde achtergrond kan elke stad dan haar eigen unieke karakteristieken naar voren brengen’, aldus de gemeente Den Haag.
Rotterdam en Den Haag hebben begin dit jaar hun samenwerking in de Metropoolregio geformaliseerd en zien de gezamenlijke presentatie met Amsterdam zoals die nu op de Mipim gaat plaatsvinden als een logische stap. ‘Wij hebben ons uit volle overtuiging achter deze aanpak geschaard’, aldus de gemeente Rotterdam. ‘We leggen momenteel de laatste hand aan een bidbook voor investeerders. Dankzij Holland City kunnen we de specifieke kenmerken van iedere stad als presenteren binnen het grotere geheel van de Randstad.’

Ook de deelnemende marktpartijen zijn verheugd over de nieuwe aanpak van de steden. ‘We doen mee want we geloven in de krachtenbundeling om Nederland te afficheren als goed investeringsland’, aldus Bouwinvest.
Alle deelnemende steden zullen hun wethouders ruimtelijke ordening en stedelijke ontwikkeling afvaardigen. Het Rotterdamse college van B&W stuurt twee wethouders.
De steden zoeken met nadruk investeerders voor hun woningbouwambities. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn groeisteden met een grote behoefte aan nieuwe woningen.
De deelnemende marktpartijen zijn, naast Bouwinvest, Businesspark Haaglanden, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, BPD, AM, Dura Vermeer en Elsevier. De uitgever zal op de stand een internationaal onderzoek presenteren over de innovatieve kracht van Europese steden. Een opvallende deelnemer is ten slotte Building Leisure Buildings. Dit is een platform van bedrijven dat investeringen in de Nederlandse leisure building sector wil aantrekken en stimuleren (hotels, musea, theaters, sportaccomodaties, retail, etc.). Met dit initiatief willen deze producenten de Nederlandse bouwsector ondersteunen. Aan Building Leisure Buildings doen onder andere AKZO en Rockwool mee.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws