Amsterdam: Opname Zuidas scoort bovengemiddeld goed

Het opnamevolume op de Amsterdamse Zuidas bedroeg in in het eerste halfjaar circa 18.300 m².

In de eerste zes maanden van 2013 is er in Nederland voor circa 388.000 m² kantoorruimte opgenomen door gebruikers. Dit is het laagste opnamevolume van de afgelopen tien jaar gedurende dezelfde periode. De Amsterdamse kantoorlocatie Zuidasis is de enige locatie die sterk afwijkt van dit beeld. Het opnamevolume op de Amsterdamse Zuidas bedroeg in de eerste zes maanden van 2013 circa 18.300 m², dit is ruim boven het vijfjarig gemiddelde van 11.600 m² gedurende dezelfde periode. De eigen koers van de Amsterdamse Zuidas wordt bevestigd in de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor die Jones Lang LaSalle in opdracht van Dienst Zuidas opstelt.

Ook het kantorenaanbod op de Zuidas staat haaks op het landelijke beeld. Het huidige kantorenaanbod in Nederland, circa 7,24 mln m², ligt bijna 10% boven het vijfjarig gemiddelde aanbod van circa 6,6 mln m². Het kantorenaanbod op de Amsterdamse Zuidas bedroeg medio 2013 circa 55.100 m², ruim 26% onder het vijfjarig gemiddelde van 74.600 m². Het verschil in actueel leegstandspercentage is eveneens groot. Op de Amsterdamse Zuidas bedraagt het huidige leegstandspercentage circa 8,5% tegen een gemiddelde leegstand in Nederland van circa 14,8%.

Door de sterke prestaties van kantoorlocatie Zuidas blijft de interesse van internationale kantoorgebruikers groot. Zo tekende South Stream Transport onlangs een huurcontract voor circa 4.200 m² voor haar nieuwe Europese hoofdkantoor in kantoorgebouw UN Studio. CRH, marktleider in constructiematerialen voor de bouwsector, tekende een huurcontract voor 1.600 m² kantoorruimte voor haar nieuwe regionale hoofdkantoor in kantoorgebouw The Rock. Ook de interesse van buitenlandse beleggers voor de Zuidas blijft groot.Zo vonden er in het eerste half jaar van 2013 twee grote beleggingstransacties plaats. Het Duitse Union Investment kocht het nog te bouwen hoofdkantoor van Akzo Nobel voor circa € 82 mln en het in Luxemburg gevestigde Victory Advisors kocht kantoorgebouw Atruim aan de Strawinskylaan voor naar verluidt bijna € 100 mln.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws