Amsterdam: Nieuwe wijk tussen Duivendrecht en Arena

30 januari 2020 – Tussen station Duivendrecht en de A2 verrijst de komende jaren De Nieuwe Kern.

Er komt ruimte voor 4500 woningen rondom een groot stadspark, 250.000 m² voor bedrijven, horeca, kantoren en uitbreiding van sportcomplex De Toekomst van Ajax.

Woensdag 29 januari presenteerde de gemeente Ouder-Amstel de concept-structuurvisie voor het gebied. Deze verknoopt de complexe waarden van het gebied met elkaar tot een geheel. Dichtbij de Ziggo Dome en Johan Cruijff Arena wordt een wijk gecreëerd die een balans vindt tussen groen en bebouwing, recreëren en werken.

De verschillende buurten en functies in De Nieuwe Kern worden onderling verbonden door een centraal gelegen park. Ajax breidt haar trainingscomplex De Toekomst uit. Bijzonder is de Smart Mobility Hub (SMH), een multifunctioneel gebouw met parkeervoorzieningen gecombineerd met sportvelden op het dak. De ligging bij Station Duivendrecht maakt De Nieuwe Kern een ideale locatie voor een goed bereikbare woonwijk waar langzaam en duurzaam verkeer prioriteit krijgen. Door deze ontwikkeling ontstaat een aantrekkelijke groene stadswijk waar voor elke inkomensgroep en leefstijl plek is.

De ontwikkeling van De Nieuwe Kern is mogelijk dankzij een goede samenwerking tussen de gemeente Ouder-Amstel en de grondeigenaren: de gemeente Amsterdam, VolkerWessels Vastgoed, NS Stations en AFC Ajax.

Duidelijkheid voor volkstuinders
De concept-structuurvisie geeft duidelijkheid voor de volkstuinders in het gebied. Door rondom het stadspark hoger en compacter te bouwen, kan tweederde van de volkstuinen blijven op hun huidige plek. De gemeente Amsterdam als grondeigenaar en verhuurder biedt volkstuinders die moeten verhuizen door de nieuwe wijk een passend, maar wel wat kleiner alternatief binnen de bestaande volkstuinparken. Ook voor de voetbal- en tennisvereniging komt er een tijdelijke en daarna definitieve oplossing. Belangrijke randvoorwaarde voor uitvoering van de plannen is wel dat er een onherroepelijk bestemmingsplan wordt vastgesteld. Dat zal naar verwachting in 2021 of 2022 zijn.

Start participatie
De komende drie maanden kunnen de gebruikers van het gebied, omwonenden en andere belanghebbenden hun wensen, zorgen en ideeën kenbaar maken in verschillende bijeenkomsten. De uitkomsten van het participatietraject worden eind april bekend gemaakt. Op basis hiervan zal de gemeente Ouder-Amstel de concept-structuurvisie aanscherpen, aanvullen of aanpassen.

Eerste bewoners
Als de besluitvorming door de raad van Ouder-Amstel (structuurvisie) en de raad van Amsterdam (sport, volkstuinparken) volgens planning verloopt kan in 2022 begonnen worden met de eerste werkzaamheden. In 2024 kunnen naar verwachting de eerste bewoners hun intrek nemen in het gebied.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws