Amsterdam: MRP koopt World Fashion Centre

24 Oktober 2018 – Meijer Realty Partners, de moedermaatschappij van MRP Development, doet opnieuw een grote investering in Amsterdam. De belegger/ontwikkelaar is de nieuwe eigenaar van het World Fashion Centre.

MRP heeft het WFC gekocht via een aandelentransactie, waarmee alle aandelen van de vennootschap waarin de drie torens en het congrescentrum zijn ondergebracht in handen van de onderneming van ceo Bart Meijer zijn gekomen. Financiële details zijn niet bekend gemaakt, maar aangenomen mag worden dat de overname van het aandelenpakket het bedrag van € 100 mln ruim te boven gaat. Verkopers van de aandelen zijn een aantal Zwitserse families.

‘Het is nadrukkelijk onze bedoeling de in het WFC aanwezige fashion industry te behouden. Daar is onze strategie op afgestemd’, aldus Bart Meijer van MRP.

MRP gaat eerst samen met architect Roberto Meyer, eigenaar van MVSA Architects, en de gemeente Amsterdam de mogelijkheden van renovatie dan wel herontwikkeling van het complex onderzoeken. ‘We starten echter snel met een pakket verbeteringen voor de korte termijn’, aldus Meijer.

Het WFC kent momenteel een leegstand in het gehele complex van ongeveer 30%. De zakelijke bestemming blijft volgens Meijer onverkort overeind. ‘Het complex levert momenteel al een mooie huurstroom op.’

Unieke locatie
Het World Fashion Centre wordt gezien als een unieke plek in Europa, omdat hier labels, winkels en groothandel op gebied van mode onder hetzelfde dak zitten. Het gebouw biedt onderdak aan meer dan 400 showrooms. In 2005 werd er een beurshal van 3500 m² aan toegevoegd, waar beurzen en evenementen gehouden worden voor de mode- en confectie-industrie.

Dit jaar zijn er ook kantoorfuncties aan toegevoegd, zo mogelijk uit een nieuwe branche die ondersteunend kan zijn aan de bestaande activiteiten. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld een grafisch bureau, een vertaler of een websitebouwer.

Het nieuwste initiatief is het TOF-project. Dat staat voor The Office Floor. De eerste TOF zit op de tiende verdieping van de tweede toren; TOF 2.10. Deze verdieping is volledig herontwikkeld voor kleinere kantoren en zzp’ers. De gedachte is dat er meerdere etages met TOF-diensten komen.

In 1963 werd de eerste paal geslagen van het WFC; in 1968 werd het geopend door prins Bernhard. Het bestond toen uit twee torens, een van 16 verdiepingen en een tweede van 10. In 1977 kwam de derde toren erbij (13 etages) en in 1990 de vierde. Deze is inmiddels afgestoten en wordt herontwikkeld tot een appartementengebouw.

Het WFC staat inmiddels tien jaar in de etalage. In 2008 werd bekend dat de eigenaren van het WFC de drie torens wilden verkopen. Het complex telde toen ongeveer 75.000 m². Deze beleggers hadden het in 2003 gekocht. PropertyNL schreef destijds dat met de verkoop een bedrag van ongeveer € 125 mln gemoeid zou zijn.

In 2004 werd de meest zuidelijke toren, toren 3, verkocht aan een Duits beleggingsfonds. In 2016 werd toren 4 verkocht aan City Pads, die het gebouw van 40.000 m² heeft herontwikkeld tot een appartementengebouw. Op het moment van verkoop stond het gebouw leeg. Deze toren telt nu ongeveer 300 loftwoningen.

Diverse transacties in de buurt
Afgelopen juni werd bekend dat de Amsterdamse vastgoedontwikkelaars Boelens de Gruyter en Kroonenberg Groep het gebied rond het WFC gaan herontwikkelen.

Over drie kantoorcomplexen heen wordt een nieuwe woonwijk gebouwd met zo’n 600 woningen, inclusief veel openbaar toegankelijk gebied en buurtversterkende voorzieningen. Het gaat om de bedrijfspanden Berghaus Plaza, The Fashion House en Modrôme. Het volume boven het maaiveld neemt door deze verdichting toe van 33.000 m² naar 90.000 m².

Kroonenberg Groep is eigenaar van Berghaus Plaza, Boelens de Gruyter van Modrôme en The Fashion House. Boelens de Gruyter zal als gedelegeerd ontwikkelaar ook de herontwikkeling van Berghaus Plaza begeleiden. Beide partijen sloten onlangs een intentieovereenkomst met de gemeente, waarmee de ontwikkelaars nauw samenwerken.

In totaal zijn en zullen er de komende vier jaar in dit gebied circa 2500 nieuwe woningen worden gerealiseerd.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws