Amsterdam: minimaal 1000 woningen op terrein Bijlmerbajes

26 April 2016 – Het terrein waar nu de Bijlmerbajes staat, gaat veranderen in een nieuw stuk stad. Er is ruimte voor 135.000 mvloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70% uit woningen zal bestaan. Dat heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt. De gemeente gaat uit van minimaal 1000 woningen. Ook komt er een middelbare school. De nieuwe wijk wordt met een tunnel onder het spoor Amsterdam-Utrecht verbonden met het Amstelkwartier.

De Bijlmerbajes werd geopend in 1979 en bood onderdak aan illustere gedetineerden als de meesteroplichter Ari Olivier en bankovervaller Stanley Hillis, die in 1985 wist te ontsnappen vanaf de luchtplaats. De cellen hadden aanvankelijk geen tralies voor de ramen. Een humaan experiment dat geen succes bleek, want het glas was niet sterk genoeg. Het 85.000 m² grote complex met zijn zes torens zal worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

De gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf beschrijven in de Nota van Uitgangspunten de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Nota vrijgeven voor advies en inspraak. Na deze ronde zal de Nota van Uitgangspunten ter vaststelling aan de Amsterdamse gemeenteraad worden voorgelegd.

Op 1 juli 2016 sluit de Bijlmerbajes (officieel: Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel) definitief als gevangenis en huis van bewaring. Het Rijksvastgoedbedrijf zal het complex van 7 hectare als één geheel via een openbare verkoopprocedure verkopen. Geïnteresseerde partijen kunnen na vaststelling van de Nota van Uitgangspunten kennis nemen van de exacte verkoopprocedure op www.biedboek.nl en een bod doen. Zowel de prijs als de kwaliteit van de plannen bepalen de selectie van de koper. De verkoop kan naar verwachting in medio 2017 rond zijn.

Overamstel  is een nieuwe wijk in stadsdeel Oost waar de komende jaren in totaal zo’n 5000 woningen komen. Aan de westzijde van het spoor verrijst het Amstelkwartier met voorzieningen als een basisschool, een kleine haven, een stadspark, winkels, een hotel en andere horecagelegenheden.

De locatie van de nieuwe stadswijk aan de Amstel, het centrum dichtbij, de uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen maakt het volgens de gemeente een aantrekkelijk gebied voor woningbouw. Aan de oostzijde van het Spoor wordt in het deelgebied Kop Weespertrekvaart binnenkort gestart met de uitgifte van 23 vrije kavels. Het terrein van de Bijlmerbajes ligt ten zuiden van de Kop Weespertrekvaart en direct naast het Amstelkwartier.

Klik hier voor de uitziending van het programma Andere Tijden over de Bijlmerbajes

Locatie Overamstel met rechtsonder de Bijlmerbajes

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws