Amsterdam: MCAP verkoopt 5 Keizers aan Union voor € 142 mln

28 Januari 2019 – Een fonds van MCAP Global Finance, de Europese dochteronderneming van het in New York gevestigde Marathon Asset Management, heeft het kantoorgebouw 5 Keizers in Amsterdam verkocht aan Union Investment voor circa € 142 mln.

De transactie omvat een commercieel verhuurbaar vloeroppervlakte van circa 15.000 m², verdeeld over vijf aaneengesloten grachtenpanden.

De 5 Keizers, aan de Keizersgracht 271–287, is een van de grootste kantoorgebouwen op eigen grond in de Amsterdamse binnenstad. Het gebouw ligt middenin de 17de-eeuwse grachtengordel, in 2010 benoemd tot Unesco-werelderfgoed. In 2014–2016 werd het pand grondig gerenoveerd.

Marathon heeft het pand geherpositioneerd tot eersteklas kantoorruimte. Dit werd gerealiseerd door grote open vloeren te creëren van 2500 m², een gemoderniseerde centrale entree en een opnieuw aangelegde binnentuin. De grote flexibiliteit biedt huurders de mogelijkheid om de kantoorruimte in te delen naar de individuele wensen, behoeften en bedrijfscultuur, met behoud van het karakter en de sfeer van een klassiek grachtenpand.

‘Wij hebben de transformatie van dit object binnen drie jaar te afgerond, samen met onze assetmanager Cording Real Estate Group. Met de verkoop wordt het gebouw overgedragen aan een institutionele belegger met ruime ervaring op de Nederlandse markt. Dit geeft het gebouw, met zijn huidige en toekomstige huurders, een solide basis voor een succesvolle toekomst’, zei Jochen Kauschmann, head of Asset Management bij Marathon.

‘De Nederlandse vastgoedmarkt is momenteel een van de meest aantrekkelijke van Europa. Door de acquisitie van 5 Keizers konden we investeren in de Amsterdamse grachtengordel’, aldus Martin Schellein, head of Investment Management Europe bij Union Investment Real Estate. ‘Tot nu toe hebben we voornamelijk geïnvesteerd in gebouwen op de Zuidas. We zijn ervan overtuigd dat de 5 Keizers een sterke, duurzame huurstroom gaat opleveren.’

Na deze acquisitie bestaat de portefeuille van de vastgoedfondsen van Union Investment uit 15 gebouwen in Nederland met verschillende gebruikstypes en een totale waarde van ongeveer € 1,3 mrd. Tien van deze objecten, met een totale waarde van ongeveer € 900 mln, staan in Amsterdam.

Reinier Wegman, director Investments bij Savills in Nederland: ‘De 5 Keizers ligt op een absolute A-locatie, de verkoop trok dan ook grote belangstelling vanuit de (internationale) beleggersmarkt. Schaarste van prime-product in het centrum van Amsterdam in combinatie met de potentiële huurgroei van dit object, heeft geleid tot een competitieve verkoopprocedure en prijs. In de afgelopen 13 jaar zagen we slechts driemaal eerder kantoortransacties van een dergelijk beleggingsvolume aan de Amsterdamse grachten.’

De kantoorruimte in het gebouw wordt op dit moment verhuurd aan vijf huurders: Nyenrode Business University, hoofdkantoor H&M Benelux, SThree’s merken Huxley en Madison Black, het hoofdkantoor van technologiebedrijf Elasticsearch en Europees hoofdkantoor Kids II, een fabrikant van baby- en peuterproducten. De winkelruimte is verhuurd aan de high-end supermarkt Marqt.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws