Amsterdam: Laagste kwartaalopname in jaren

Op de kantorenmarkten van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben grote kantoorgebruikers zich wederom stil gehouden.

Op de kantorenmarkten van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben grote kantoorgebruikers zich wederom stil gehouden in het tweede kwartaal. Dit schrijft Colliers in zijn Research & Forecast Report Q2 2013.

Eindhoven, Strijp

Grote kantoortransacties bleven in het tweede kwartaal van 2013 uit. De regio’s Eindhoven en Rotterdam haalden weliswaar een betere opname dan in het eerste kwartaal, maar van herstel is nog geen sprake. In Amsterdam was de kwartaalopname zelfs de laagste in vele jaren. Middelgrote bedrijven zorgden voor de meeste dynamiek in de markt.
Met name grote kantoorgebruikers zoals financiële instellingen en grote zakelijke dienstverleners hielden zich stil. In deze sectoren is eerder sprake van inkrimping dan uitbreiding van het aantal meters. Dit komt ook naar voren in een aantal recente contractverlengingen, waarbij in de meeste gevallen voor een kleiner aantal meters dan voorheen getekend wordt. In alle regio’s waren bedrijven uit de sector TMT (technologie, media en telecom) verantwoordelijk voor de meeste opname. Dit kwam het sterkst naar voren in Eindhoven. Een transactie van ASML stimuleerde de opname hier en zorgde voor een van de beste kwartalen in de afgelopen jaren.
Het aanbod van kantoorruimte in Amsterdam en Rotterdam is licht gedaald, terwijl het in Eindhoven steeg vanwege het in aanbod komen van een voormalig Philips-pand. Naar verwachting zal het aanbod met name in Rotterdam weer gaan stijgen. Hier zijn diverse nieuwbouwprojecten in aanbouw, waarvan nog een groot deel beschikbaar is voor de markt. Daarnaast zal hier, net als in Amsterdam en Eindhoven, inkrimping van bedrijven nog voor een aanbodstijging zorgen. Mogelijke transformaties kunnen deze stijging nog wat doen afvlakken.
 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws