Amsterdam: Kantorenleegstand daalt

Voor het eerst sinds 2007 is de kantorenleegstand in de gemeente Amsterdam gedaald.

Voor het eerst sinds 2007 is de kantorenleegstand in de gemeente Amsterdam gedaald. Momenteel bedraagt de leegstand in de hoofdstad 16,6% van de totale kantorenvoorraad. Dat blijkt uit de publicatie ‘Nederland Compleet medio 2013’ van DTZ Zadelhoff die maandag 1 juli a.s. verschijnt.

Hoewel dit cijfer nog altijd boven het landelijke gemiddelde uitkomt, is sprake van een positieve ontwikkeling. Een half jaar geleden stond nog 17,5% leeg.
De dalende leegstand in Amsterdam wordt mede veroorzaakt door het transformeren en het onttrekken van kantoorruimte aan het aanbod. In 2006 besloot de gemeente Amsterdam een kantorenloods aan te wijzen met het doel de transformatie van bestaande kantoren te versnellen. Een voorbeeld is de transformatie van het voormalige KPN-kantoor in Amsterdam Sloterdijk. Andere voorbeelden van kantoren die tot hotel zijn getransformeerd: de Arena Towers in Amsterdam Zuidoost, het Rembrandtparkgebouw aan de Westas in Amsterdam en het voormalige Canon-kantoor in Hoofddorp.

Kantoren zijn ook te transformeren naar woningen. Zo worden in Groningen in het voormalige kantoor van
Wolters Noordhoff en het voormalige Belastingkantoor studentenwoningen gerealiseerd, net als in het voormalige kantoorgebouw Diemervijver in Diemen. Eind 2012 stond in Leidschendam-Voorburg het kantoorgebouw Damsigt nog in aanbod. Mede hierdoor kende de gemeente met 34% de hoogste leegstand in Nederland. Nu wordt Damsigt niet meer aan de markt aangeboden. Er zijn plannen om hier woningen te realiseren. Doordat het gebouw niet langer in aanbod staat, daalde de leegstand in Leidschendam-Voorburg tot 19,4%.

Ondanks de diverse transformaties en onttrekkingen groeide op landelijk niveau de kantorenleegstand nog wel. Op 1 juli 2013 bedraagt het aanbod 8,0 mln m² en staat hiervan 7,3 mln m² leeg. In een halfjaar tijd is de leegstand toegenomen tot 14,7% van de totale voorraad. Het totaal aantal vierkante meters kantoorruimte dat door organisaties is betrokken (de opname) komt voor het eerste halfjaar van 2013 uit op 485.000 m². Vergeleken met de eerste helft van 2012 betekent dit een daling van 14%. Ook op de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt is sprake van een verminderde vraag naar vastgoed. De opname komt in het eerste halfjaar van 2013 uit op 1,2 mln m² en dat is 6% minder dan de eerste helft van 2012. Kwalitatief goed logistiek vastgoed is nog altijd populair, vooral in het zuiden van het land. In de eerste helft van 2013 werden drie logistieke transacties gesloten met een metrage van ten minste 30.000 m². De transacties vonden plaats in Sint Joost, Venray en Roosendaal.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws