Amsterdam: Kantoorportefeuille verkocht tegen hogere prijs dan begin 2008

13 December 2017 – Angelo, Gordon & Co en APF International hebben middels een joint venture drie monumentale kantoorpanden verworven in het centrum van Amsterdam. In totaal hebben ze hiervoor € 41 mln neergeteld.

Deze portefeuille bedraagt circa 15.000 m² vvo kantoorruimte en parkeren. De drie panden zijn gesitueerd aan de Herengracht (Herenstaete), Keizersgracht (De Sterre) en de Van Diemenstraat (IJ-point) te Amsterdam. Internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield adviseerde Canal View bij de verkoop.

In januari 2008 was het een Ierse bank (ACC Bank) die deze portefeuille verwierf, toendertijd voor een totaalbedrag van € 38 mln.

De joint venture zal de objecten hoogwaardig renoveren en opnieuw positioneren. Hiermee wordt ingesprongen op het beperkte aanbod van grote moderne kantoorvloeren in Amsterdam-Centrum. De gebouwen beschikken over verhuurbare vloeroppervlakten groter dan 1000 m² per verdieping. De Herengracht en Van Diemenstraat werden reeds eerder geleverd maar publicatie bleef uit door de vertraagde levering van de Keizersgracht. Die levering heeft deze week plaatsgevonden.

Herenstaete is een dubbelgrachtenpand aan de Herengracht 206-216 dat gebouwd werd in 1616. Na de verbouwing (gereed in 2019) komt in totaal 6000 m² voor verhuur beschikbaar. Als architect is ingeschakeld Cruz y Ortiz Architects, bekend van het Rijksmuseum. Dit pand is vorig jaar al aangekocht voor € 17 mln, blijkt uit het Kadaster.

De Sterre aan Keizersgracht 119-121 meet 2200 m² kantoorruimte en zal ook in 2019 worden opgeleverd. Voor deze rijksmonumenten uit 1620 betaalde de joint venture een bedrag van € 11 mln. Deze panden zijn deze week geleverd.

IJ-point (Van Diemenstraat 206-380) dateert uit 1912 en werd oorspronkelijk gebouwd als pakhuis voor de Deli Maatschappij. Het is nu een bedrijfsverzamelgebouw en sinds 2006 een gemeentemonument. De openingen van de pakhuisdeuren gaan sinds de jaren 1990 schuil achter halfronde aanbouwen. Uit het Kadaster blijkt een aankoopsom van € 13 mln (eveneens vorig jaar gepasseerd).

In totaal heeft deze joint venture de afgelopen twee jaar meer dan 120.000 m² aan kantoren verworven in Amsterdam en Utrecht. Angelo, Gordon & Co is een investment advisor (circa $ 27 mrd assets under management) van alternative investments die veelal in vastgoed investeert via joint ventures. APF International is een Amsterdamse investment manager met circa € 1,1 mrd assets under management.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws