Amsterdam: recordaantal internationale bedrijven geland in 2016

29 Januari 2017 – Voor het derde opeenvolgende jaar heeft een recordaantal buitenlandse bedrijven een kantoor geopend in de Metropoolregio Amsterdam. In 2016 vestigden 157 nieuwe buitenlandse bedrijven zich in de regio. Deze bedrijven zorgen naar verwachting dat er over drie jaar 3.312 extra arbeidsplaatsen zullen zijn. Uitbreidingen van reeds gevestigde buitenlandse bedrijven leverden daarnaast nog eens 4.285 nieuwe banen op in 2016.

Ook indirect dragen internationale bedrijven bij aan werkgelegenheid. De 7597 banen uit directe investeringen leveren ook nog duizenden indirecte banen op bij toeleveranciers en dienstverleners.
Kajsa Ollongren, wethouder Economie: Amsterdam is een magneet voor buitenlandse bedrijven, talent en start-ups. Dat onze stad en omliggende regio aantrekkelijk zijn, is goed terug te zien in de cijfers. Dit is mooi nieuws voor talent uit onze regio en daarbuiten, want het levert veel werkgelegenheid op. Daarom is het belangrijk dat we Amsterdam internationaal aantrekkelijk blijven houden. 2016 is op veel fronten een roerig jaar geweest, onder meer door de Brexit. Maar te midden van al die veranderingen blijft Amsterdam ijzersterk scoren als vestigingsplek voor buitenlandse bedrijven.

Sterke internationale positie

Amsterdam heeft een sterke concurrentiepositie als vestigingslocatie voor bedrijven en start-ups. Dit is ook terug te zien op de internationale ranglijsten voor 2016. In de Global Location Trends (IBM) heeft Amsterdam de derde plek wereldwijd als het gaat om het aantrekken van buitenlandse investeringen. De hoofdstad neemt de vierde plaats in de European Attractiveness Survey (EY), en in de Cities of Opportunity ranking (PwC) van ‘meest competitieve steden in de wereld’ staat de stad op nummer 5. Deze sterke positie, in combinatie met verhoogde inspanningen op het gebied van marketing en acquisitie, heeft gezorgd voor deze goede resultaten.

De keuze van internationale bedrijven voor de regio Amsterdam is onder andere toe te schrijven aan de strategische ligging in Europa, de goede fysieke en digitale connectiviteit en de aantrekkingskracht op internationaal talent. Hierdoor is de regio aantrekkelijk voor Europese hoofdkantoren van multinationals. In 2016 openden 44 bedrijven hier hun Europese hoofdkantoor. Een trend die in zich in 2016 duidelijk liet zien is consolidatie, waarbij bedrijfsactiviteiten uit andere steden in Europa worden verplaatst naar Amsterdam. Het shared service center van het medische technologiebedrijf Stryker is een voorbeeld waarbij meerdere centra uit Europa zijn samengevoegd in Amsterdam Zuidoost. Daarnaast blijven marketing- en saleskantoren zoals elk jaar sterk vertegenwoordigd in de regio. Veruit de meeste nieuwe bedrijven (79) hebben marketing en sales als activiteit.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws