Amsterdam: Hornhaven Europees centrum voor biodiesel

Met de komst van een nieuwe biodieselfabriek bevestigt de Hornhaven haar Europese toppositie.

10 januari 2014 – De Hornhaven in Amsterdam ontwikkelt zich tot het grootste ecologische, industriële complex van Europa. Deze status is nog een bevestigd doordat Simadan Holding heeft aangekondigd € 65 mln te gaan investeren in een nieuwe 2e generatie biodiesel fabriek op deze locatie. De productiefaciliteit is nodig om verdere groei in de markt voor biobrandstoffen uit afval producten te waarborgen.

De fabriek zal worden geëxploiteerd door Simadan dochteronderneming Biodiesel Amsterdam. Deze ontwikkeling stelt het bedrijf in staat haar biodiesel productie capaciteit met 150.000 ton per jaar te vergroten. De investering omvat ook een Glycerine distillatie fabriek, die jaarlijks 50.000 ton farmaceutische kwaliteit bio-glycerine kan produceren. De nieuwe fabriek is ontworpen volgens het model dat Simadan gebruikt om processen te ontwerpen met steeds kleinere milieueffecten.

In de Hornhaven verenigen verschillende Simadan-bedrijven de meest moderne, duurzame technieken voor de productie van biodiesel en biogas op basis van gerecyclede organische reststoffen. Er bevinden zich hier nu een biodieselfabriek, een tankopslagterminal, een recyclingfabriek, een biogasfabriek en een tankreinigingsbedrijf. Partijen die hier actief zijn, zijn Rotie BV, Biodiesel Amsterdam, Noba BV, Tankstorage Amsterdam BV en Orgaworld BV.

Hornhaven is een gloednieuwe locatie van 12 hectare. Hier worden alle organische afvalstoffen omgezet in duurzame biodiesel, groene energie en nieuwe biogrondstoffen. Meer dan 99% van het binnenkomende organisch afval wordt omgezet in nuttige 2e generatie producten. “ Onze biodiesel is van de allerhoogste kwaliteit en reduceert de CO2 uitstoot met meer dan 85% ten opzichte van fossiele brandstof” aldus Peter Bakker, eigenaar en oprichter van Simadan.

Ook dochteronderneming Rotie is verhuisd naar deze nieuwe locatie in Amsterdam. De nieuwe recycling fabriek van Rotie is uitgerust met state-of-art technieken die ervoor zorgen dat alle recycling processen nog efficiënter en duurzamer worden. Logistieke en productie kosten worden geoptimaliseerd door alle processen op één locatie samen te voegen. Rotie is één van de grootste inzamelaars van organisch afval in Europa. Ingezamelde gebruikte frituur olie wordt omgezet in biodiesel en organisch afval van restaurants en voedingsindustrie wordt omgezet in biogas en groene stroom. “Op de nieuwe locatie gaat geen afval of energie verloren. Dit noemen wij eco-efficiëntie op industriële schaal” aldus Chris Linderman, CEO van Simadan.

Simadan Holding is een particulier bedrijf met meer dan 250 medewerkers in Nederland en heeft een omzet van 400 miljoen Euro per jaar.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws