Amsterdam: HighBrook koopt voor € 16 mln monumentaal kantoor

19 Augustus 2019 – Het Amerikaanse HighBrook heeft voor ongeveer € 16,1 mln het kantoor Huize Labor van 2297 m² aan de Westermarkt 2 in Amsterdam gekocht.

De verkoper is Episo 4, een opportunity fonds bijgestaan door Tristan Capital Partners. Timeless Investments was voor deze deal de investeringspartner en asset manager.

Gyongyver Giday, directeur bij Tristan Capital Partners: ‘We zagen een paar jaar geleden de potentie voor een sterk herstel van de Amsterdamse kantorenmarkt, dankzij de toenemende vraag door de aantrekkende groei van de Nederlandse economie. Dit effect werd versterkt door een beperkt aanbod omdat nieuwe projecten moeilijk van de grond kwamen na de financiële crisis. In de afgelopen vijf jaar hebben we € 1 mrd geïnvesteerd in de Nederlandse vastgoedmarkt, voornamelijk in de kantorensector in Amsterdam. De verkoop van Westermarkt 2 illustreert de vraag naar gebouwen van hoge kwaliteit op goede locaties in Amsterdam.’

Volgens DRS Makelaars, die Huize Labor namens het Episo 4-fonds op de markt bracht, werd in 2018 in totaal ongeveer € 4,0 mrd besteed aan kantoorruimte in Amsterdam. In de afgelopen twee jaar werd bijna 80% van de totale investeringen in Amsterdams kantoorvastgoed door internationale beleggers gedaan. In 2018 bedroeg de kantoorbezetting in Amsterdam 389.000 m² en heeft de beperkte beschikbaarheid op belangrijke locaties geleid tot een huurstijging van 10% in een jaar tijd (prime kantoren) tot gemiddeld € 475 per m².

Amsterdam is in opkomst als een van de belangrijkste Europese alternatieven voor London voor bedrijven en organisaties die zich zorgen maken over de mogelijk negatieve impact van de Brexit. In maart 2019 verhuisde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zijn hoofdkantoor van Londen naar Amsterdam om ongeveer 12.800 m² kantoorruimte op te nemen.

Huize Labor ligt tegenover de Westerkerk van Amsterdam, met zijn kenmerkende toren, en op enkele minuten lopen van de bekendste historische locatie van de stad, het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. De geschiedenis van Westermarkt 2 werd beschreven in het boek van Gerard Kremer: De achtertuin van het achterhuis. Hij woonde als kind met zijn ouders in het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader, de huismeester, was betrokken bij het Nederlandse verzet tijdens de Duitse bezetting. Twee verdiepingen van Huize Labor werden halverwege de oorlog in bezit genomen door de Wehrmacht en het Duitse leger vestigde in de kelder een grote kruidenier. Kremer senior was in staat om aanzienlijke delen van deze voorraden ongemerkt weg te sluizen naar verzetsstrijders en anderen die zich verborgen hielden voor de nazi’s.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws