Amsterdam: Greystar investeert in campus Amstel III

12 Mei 2016 – De Amerikaanse vastgoedbelegger Greystar gaat met ontwikkelaar Blauwhoed in Amstel III in Amsterdam Zuidoost een campusgebied ontwikkelen met circa 1.500 appartementen en andere verblijfsfuncties. Het betreft de sloop van het leegstaande kantorengebouw Holendrecht Centre en herontwikkeling van deze locatie en naaste omgeving naar een multifunctioneel woon- en werkgebied gericht op young professionals, studenten en jongeren. Blauwhoed, Greystar en de Gemeente Amsterdam tekenden onlangs de ontwikkelovereenkomst voor het project.

Het project van Blauwhoed en Greystar zal functioneel en stedenbouwkundig aansluiten bij het NS- en metrostation Holendrecht, het AMC, de naastgelegen kantoren en het studentencomplex Bluegray. Hiermee wordt het health cluster in dit gebied verder versterkt. Onder meer studenten en werknemers van het AMC zijn de doelgroepen voor de te ontwikkelen woningen en voorzieningen. De openbare ruimte in het gebied krijgt een hoogwaardige verblijfsfunctie en zal een natuurlijke ontsluiting vormen van en naar het station. Als stedenbouwkundige en architect is OeverZaaijer betrokken bij het project en als landschapsarchitect Karres & Brands.

Het project is volgens de initiatiefnemers van grote waarde voor Amstel III. Het kantoren- en bedrijventerrein verandert de komende jaren van een monofunctioneel werkgebied in een moderne stadswijk. Stap voor stap wordt het gebied tussen ArenA en AMC omgevormd tot een levendig gebied met wonen, horeca, voorzieningen en sportfaciliteiten. Plangebied Amstel III is 250 ha. groot en bestaat nu nog uit een kantorenzone met 720.000 m2 bruto kantorenoppervlak en een bedrijvenzone.

Wethouder Eric van den Burg van de Gemeente Amsterdam zegt: ‘Er komen dagelijks zo’n 26.000 werknemers naar het werkgebied in Zuidoost, dat daarmee het derde grootste is van Amsterdam. Amstel III is een economisch sterk gebied, dat de komende jaren verandert in een moderne stadswijk. Er komt steeds meer ruimte voor datgene waar de stad behoefte aan heeft, namelijk woningen, horeca en andere voorzieningen.’

Phillip Smits, algemeen directeur Blauwhoed: ‘Dit project heeft alles in zich om de toon te zetten voor de ontwikkeling van het nieuwe Amstel III. Een leegstaand en verouderd kantorencomplex maakt plaats voor een levendige verblijfplek waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt door verschillende doelgroepen. De appartementen realiseren we compleet afgewerkt en Smart, met innovatieve elementen die ze helemaal van deze tijd zullen maken. Smits noemt het  project een ‘prachtig voorbeeld’ van binnenstedelijke herontwikkeling.

Greystar is als toekomstige eigenaar nauw betrokken bij de planvorming en benadrukt de kwaliteit van de plek, door de nabijheid van het Arenagebied, AMC en onderwijsvoorzieningen en tegelijkertijd de uitstekende bereikbaarheid via OV (metro, trein en bus) en auto. Door haar langetermijnvisie is Greystar in staat de transformatie van deze kantorenlocatie naar aantrekkelijke woonwijk in gang te zetten.

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met LSI.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws