Amsterdam: Geen significante daling opname kantoorruimte

6 november 2020 – In Amsterdam is nog geen sprake van een significante daling in de opname van kantoorruimte. Dit blijkt uit een door Savills gepubliceerde vergelijking tussen de eerste helft van dit jaar en dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens het rapport ‘City Special Amsterdam: ICT saves the day’ is dit beeld het gevolg van de huurtransacties van Adyen (16.000 m²) en Uber (30.000 m²), die samen verantwoordelijk zijn voor 26% van de opname in eerste helft van dit jaar. Los van deze deals, liep de opname in het tweede kwartaal van 2020 met 17% terug.

Savills constateert in haar rapport een verschuiving in het type aanhurende bedrijven. Ondernemingen in de ict, zakelijke en specialistische dienstverlening zorgden voor het grootste aandeel in de opname (71,6%). Ict vormde veruit het belangrijkste aandeel (42,9%). Jordy Kleemans, head of Research & Consultancy bij Savills in Amsterdam, verklaart in een toelichting. “De ict-sector is één van de belangrijkste motoren voor de Amsterdamse economie. In de laatste drie jaar zijn er 13.000 banen in die sector in de hoofdstad bijgekomen, een groei van circa 12% per jaar met een groot aandeel voor tech-bedrijven. Naast grote werkgevers (Booking.com, TomTom en Adyen), kent Amsterdam ook veel start-ups en scale-ups. Ondanks de uitbraak van Covid-19 zijn de verwachtingen op de lange termijn positief. Dit biedt perspectief voor de toekomstige vraag naar kantoorruimte.”

Ellen Waals, head of Agency bij Savills in Nederland, heeft wel de verwachting dat op korte termijn de vraag naar kantoorruimte in Amsterdam gaat afnemen. Dit is volgens haar niet per se negatief, aangezien op een overspannen markt vraag-aanbod dan meer in balans zullen komen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws