Amsterdam: Kantoor EMA naar Zuidas

20 November 2017 – Amsterdam heeft de nieuwe vestiging van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA toegewezen gekregen. Het kantoor komt aan de Zuidas te staan.

Dat is het resultaat van de stemming onder Europese lidstaten die maandag heeft plaatsgevonden. Een loting moest uiteindelijk de doorslag geven omdat na drie stemronden Amsterdam en Milaan gelijk eindigden.

Het Europese bureau, met 900 medewerkers, is nu gevestigd in Londen en moet vanwege de Brexit naar het Europese vasteland verhuizen. Amsterdam was een van de bijna 20 steden die zich kandidaat hebben gesteld.

De komst naar Amsterdam is een grote opsteker voor de hoofdstad, niet alleen vanwege de werkgelegenheid, maar ook omdat het bureau jaarlijks door tienduizenden bezoekers, vooral vanuit de farmaceutische industrie, wordt aangedaan. Zij nemen momenteel in Londen ongeveer 30.000 overnachtingen voor hun rekening.

Begin oktober is het Rijksvastgoedbedrijf gestart met een tenderprocedure voor de bouw van het kantoor. De bieding van Nederland behelst dat voor de EMA een nieuw gebouw wordt opgetrokken op de Zuidas in Amsterdam. Omdat het nog niet geheel klaar zal zijn in maar 2019 voorziet Nederland ook voor tijdelijke huisvesting in de directe omgeving.

Bedrijven of consortia die het gebouw willen realiseren konden zich via Tendernet al aanmelden. In de eerste fase van de tender moeten zij aantonen dat zij genoeg ervaring hebben om een perfect gebouw voor het EMA te bouwen en in te richten. Ook 20 jaar lang onderhoud hoort bij de opdracht.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws