De Ito Tower op de Zuidas

Amsterdam, Eindhoven: opname kantorenmarkt stijgt dankzij TMT-sector

26 augustus 2014 – Amsterdam en Eindhoven zijn de enige grote steden waar de opname van kantoormeters in het eerste halfjaar is gestegen, respectievelijk met 19% en 21%. Dat hebben zij vooral te danken aan de groei van de TMT-bedrijven (Telecom, Media, Technologie). Dat blijkt uit het Office Market Report H1 2014 van vastgoedadviseur Colliers International. 

De gehele Nederlandse gebruikersmarkt voor kantoorruimte kent voor het derde jaar op rij een dalend opnamecijfer. De opname lag met 324.000 m2 bijna 7% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In het eerder verschenen iQ Media & Tech Report van de adviseur werd al beschreven dat Amsterdam en Eindhoven tot de Europese top binnen deze sector behoren en daarmee populaire vestigingssteden zijn voor kantoorgebruikers. De verwachting is dat TMT-bedrijven met relatief kleine transacties een belangrijke rol gaan spelen bij de opname van kantoorruimte.

De traditionele zakelijke dienstverlening, samen met de publieke sector, gaat in mindere mate de markt voor kantooropname domineren. Bedrijven in deze sectoren zullen met centralisatie en het afstoten van vierkante meters kantoorruimte toevoegen aan het aanbod. Desondanks is het aanbod in de Nederlandse kantoormarkt in het eerste halfjaar stabiel gebleven. Dit komt mede door beperkte nieuwbouw en transformaties.

Een voorbeeld van centralisatie is het UWV, waar momenteel een reorganisatie wordt doorgevoerd die impact heeft op het vastgoed. Met drie transacties is het UWV goed voor een groot deel van de kantooropname binnen de publieke sector, maar deze organisatie heeft minder opgenomen dan werd afgestoten.

Een ander voorbeeld is de transactie van de Nationale Politie, waarbij voormalige regionale korpsen zijn samengevoegd. Dit vloeit voort uit de visie van de Rijksoverheid op de interne organisatie en het toekomstig gebruik van vastgoed, zoals kostenbesparingen, minder bureaucratie en het verbeteren van de efficiëntie. Ook in de zakelijke dienstverlening zijn deze ontwikkelingen al langer waar te nemen en deze zorgen mede voor negatieve netto-opnamecijfers in deze sectoren.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws