Amsterdam: Centrumeiland IJburg krijgt circulair entreegebouw

6 Augustus 2018 – Het entreegebouw op Centrumeiland IJburg krijgt een duurzaam en circulair gebouw met 60 woningen.

Maandag 6 augustus is de bouw definitief gegund aan ontwikkelaar BuildingForLife samen met Cascada, RAU en Search Architecten, DS Landschapsarchitecten, DGMR en WoldendorpWildervank Veilig Ontwerp Ruimte & Infra. Centrumeiland is een van de duurzaamste ontwikkellocaties van de stad, mede door het WKO-systeem. Daarmee worden de huizen op het hele eiland voorzien van warmte en koude uit de bodem.

Het plan gaat nog een stap verder, het gebouw wordt ook volledig circulair ontwikkeld. Bij de bouw worden onder meer hergebruikte en gerecyclede materialen gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Daarnaast worden alle materialen opgenomen in Madaster, een databank voor gebruikte materialen bij bouwprojecten. Bij het ontwerp is er aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Zo komt er een vleermuizenhotel op het dak en in de gevel nestplekken voor gierzwaluwen.

Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid Marieke Van Doorninck: ‘Gebouwen en wegen zijn verantwoordelijk voor ruim 60% van het totale materiaalgebruik op aarde. Het is dus noodzakelijk dat we onze woningen op een duurzame en circulaire manier bouwen en om bewust met onze grondstoffen om te gaan. Door gebruik te maken van de gemeentelijke ‘Roadmap Circulaire Gronduitgifte’ kunnen we als opdrachtgever het circulair bouwen borgen.’

Programma
Het entreegebouw komt aan de zuidkant van het eiland en krijgt een oppervlak van ongeveer 7500 m² voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding, workshopruimtes en een pakketten-ophaalpunt. Het architectonisch ontwerp van het gebouw krijgt door het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen een 21e eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. In totaal komen er 60 woningen, waarvan 30 in de middenhuur en 30 in de vrije sector huur.

Joost van de Weg, directeur BuildingForLife: ‘In de beheerfase bouwt Stichting Crcl verder aan het circulaire gebouw. Zo houden we optimaal rekening met de kwetsbaarheid van onze leefomgeving.’

Centrumeiland
Centrumeiland ligt aan de oostkant van de stad in het IJmeer en is het vijfde eiland van IJburg. De komende jaren wordt op dit eiland een duurzame woonwijk ontwikkeld met ongeveer 1500 (overwegend) zelfbouw-woningen. De volledige ontwikkeling van het eiland is volgens planning in 2025 gereed.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws