Amsterdam: Caransa verkoopt Amsterdams datacenter aan GGID

30 juli 2021 – GGID heeft op 8 juli de ontwikkeling van het grootste en meest energie-efficiënte datacenter in Amsterdam gekocht van initiatiefnemer Caransa Groep.

De ontwikkeling staat aan de Donauweg in Amsterdam Westpoort. Caransa Groep is dit project gestart wegens de toenemende vraag naar datacenters.

Het datacenter moet het meest duurzame datacenter ter wereld worden. Ankerhuurder en technologiepartner EscherCloud, een aanbieder van duurzame cloud services voor AI en HPC, zal een duurzame koeltechnologie implementeren in het datacenter.

Samenwerking
De laatste jaren is intensief samengewerkt met Port of Amsterdam, gemeente Amsterdam en Westpoort Warmte om het nieuwe en duurzame datacenter binnen het gemeentelijk datacenterbeleid te laten passen.

Het 100.000 m² tellende datacenter bestaat uit 3 torens van elk 80 meter hoog, die gefaseerd zullen worden gebouwd. De eerste paal is medio juni 2021 geslagen en de oplevering van de eerste toren staat voor medio 2023 gepland.

Dankzij de uitstekende connectiviteit in het gebied is de ligging van het datacenter optimaal. De ruggengraat van het internet loopt dwars door Amsterdam Westpoort, wat daardoor een uiterst geschikt gebied is voor de vestiging van datacenters. Het datacenter heeft daarbij de beschikking over een elektriciteitscapaciteit van 100 MVA.

Caransa Groep ontwikkelde eerder al het in eigendom zijnde 72 meter hoge datacenter AMS1, ook wel de Amsterdam Data Tower genoemd, op het Science Park in Watergraafsmeer.

Betrokken partijen:
Architect: Rosbach Architects
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Installatieadviseur: HaskoningDHV Nederland
Makelaar: AC Niellsen Data Center
Duurzaamheidsadviseur: Sustainable Network Consultancy

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws