Amsterdam: bouw Blok 1AB Zeeburgereiland gestart

16 oktober 2015 – De bouw van de Blokken 1a & 1b op de noordpunt van het Zeeburgereiland in Amsterdam is officieel van start gegaan. Het woningproject wordt in het voorjaar van 2017 opgeleverd.

Studioninedots ontwierp in opdracht van de Alliantie en Lingotto een complex van twee torens met 144 woningen, direct naast de brug naar Schellingwoude met uitzicht krijgen over de stad, het IJ en het BuitenIJ. De aannemer is UBA Uithoorn.
Komend vanuit Amsterdam Noord markeert vanaf 2017 vooral de hoogste van de twee torens de entree van het eiland. De torens staan samen op een dek, worden naar boven toe smaller en tonen zich vanuit iedere hoek met een ander silhouet. De locatie is Kea Boumanstraat/John Blankensteinstraat.
Toren 1a ‘de Arkropolis’ – 88 woningen,15 lagen hoog – wordt door de Alliantie verhuurd als sociale huur- en middensegment huurappartementen aan 55-plussers van de Vereniging Akropolis. Toren 1b ‘de Generaal’ – 56 woningen, negen lagen hoog – is door Lingotto verkocht aan Vesteda, die deze zal gaan verhuren als middensegment huurappartementen.
De Sportheldenbuurt, waarvan dit blok de hoeksteen vormt, wordt en levendige en diverse wijk met appartementen en stadshuizen, maar biedt ook ruimte aan scholen, kleine bedrijven en andere voorzieningen.
Het Zeeburgereiland is één van de laatste grote ontwikkellocaties binnen de ring van Amsterdam. Het ligt aan de oostkant van de stad en is de schakel tussen IJburg, stadsdeel Noord en het centrum. Het gebied is lang een bedrijvenlocatie geweest met typische stadsrandfuncties zoals de rioolwaterzuivering. Het wordt nu een nieuw stedelijk gebied met circa 5000 woningen, bedrijven en (recreatieve) voorzieningen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws