Amsterdam: Alliantie en Lingotto ontwikkelen woontorens op Zeeburgereiland

2 April 2015 – De Alliantie en Lingotto hebben een overeenkomst ondertekend met UBA Bouw voor de realisatie van 144 woningen en een parkeergarage met 82 parkeerplaatsen op het Zeeburgereiland, Blok 1AB.

Dit blok is een gezamenlijke ontwikkeling van de Alliantie en Lingotto en bestaat uit twee woontorens op een licht verhoogd parkeerdek. Blok 1a – 15 lagen hoog – wordt ontwikkeld door de Alliantie voor eigen verhuur met 44 sociale huurappartementen en 44 middensegment huurappartementen. Blok 1b – negen lagen hoog – wordt ontwikkeld door Lingotto met 56 vrije sector beleggershuurappartementen.
UBA Bouw is gecontracteerd als bouwteampartner voor de technische uitwerking en de realisatie van het plan na een selectie met drie andere bouwbedrijven. Het ontwerp is van architectenbureau Studioninedots te Amsterdam.

Het Zeeburgereiland is een van de laatste grote ontwikkellocaties binnen de ring van Amsterdam. Het ligt aan de oostkant van de stad en is de schakel tussen IJburg, stadsdeel Noord en het centrum. Het gebied is lang een bedrijvenlocatie geweest met typische stadsrandfuncties zoals de rioolwaterzuivering. Het wordt nu een nieuw stedelijk gebied met circa 5000 woningen, bedrijven en (recreatieve) voorzieningen.
Het Stedenbouwkundig Plan voor de Sportheldenbuurt, vroeger RI-Oostbuurt, maakt de bouw van circa 2000 nieuwe woningen mogelijk. De Sportheldenbuurt wordt een wijk met appartementen en stadshuizen, maar biedt ook ruimte aan scholen, kleine bedrijven en andere voorzieningen. De beide woonblokken van Blok 1 staan op de hoek van dit plandeel aan de voet van de Schellingwouderbrug en met uitzicht op het IJ, de Oranjesluizen en Durgerdam.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws