Amersfoort: Pensioenfonds BPL koopt 43 woningen in Vathorst

24 Oktober 2016 – Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) heeft via Syntrus Achmea Real Estate & Finance 43 zeer energiezuinige woningen aangekocht in Amersfoort. De Amersfoortse wethouder Menno Tigelaar heeft vandaag de officiële opening verricht. 

De woningen in de wijk Vathorst, gerealiseerd door Heijmans, zijn allemaal verhuurd. Met de acquisitie voegt BPL opnieuw zeer energiezuinige huurwoningen toe aan haar portefeuille. Eerder kocht het pensioenfonds in Veenendaal 55 woningen, waarvan de bewoners geen gas en vrijwel geen elektriciteit gebruiken. BPL wil in 2030 minimaal de helft van de woningportefeuille naar een energieneutraal niveau hebben gebracht. “Duurzaam vastgoed is goed voor het milieu, goed voor de huurders en het levert de deelnemers van het pensioenfonds een duurzaam rendement op”, zegt werkgeversvoorzitter René le Clercq.

De 43 woningen aan het Bodenmeer in Amersfoort hebben een gemiddelde oppervlakte van 123 m² en een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,0. Daarmee lopen ze vooruit op wetgeving die vanaf 2020 gaat gelden. Voor de energievoorziening wordt gebruikgemaakt van een individuele warmte-koudeopslag, aangevuld met zonnepanelen op de daken. Huurders hebben door deze voorzieningen een heel lage energierekening.
Bijzonder is ook de stedenbouwkundige opzet van de woningen. Zij liggen op een eiland, omringd door een gracht, dat wordt ontsloten met twee bruggen naar de openbare weg. De woningen zijn aan de voorzijde lopend bereikbaar via een stoep langs het groen. Aan de achterzijde ligt een binnenhof met 76 parkeerplaatsen en speelruimte voor kinderen.

“Wij zijn verheugd dat we met deze aankoop bijdragen aan de doelstellingen van onze klant”, zegt directievoorzitter Henk Jagersma van Syntrus Achmea RE&F. “Er is in veel steden een grote vraag naar huurwoningen voor de middeninkomens, zowel bij woningzoekenden als bij beleggers. Zeer energiezuinige woningen zijn daarbovenop goed voor het milieu en de portemonnee van de huurder. Wij hebben om die reden de ambitie om bij grondgebonden woningen vanaf 2017 alleen nog zeer energiezuinige woningen te acquireren voor onze klanten.”

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws