Stationsgebied, Amersfoort

Amersfoort scoort op lijst steden met sterkste economie

6 Juli 2017 – In de ranglijst van gemeenten met de sterkste economie stijgt de gemeente Amersfoort dit jaar van plek 21 naar plek 15. Ieder jaar onderzoekt Bureau Louter in opdracht van Elsevier de economische prestaties van alle 388 gemeenten van Nederland. Naast Amersfoort staan ook regiogemeenten Barneveld (23), Baarn (40) en Nijkerk (47) in de Top 50 van gemeenten met de sterkste economie.

Dit meldt Amersfoort Business. Voor het onderzoek zijn de gemeenten beoordeeld langs drie pijlers: ten eerste het aantal arbeidsplaatsen en de spreiding over sectoren, ten tweede de toegevoegde waarde van alle arbeid en tot slot het aantal startende bedrijven. Op basis van objectieve gegevens zijn voor deze pijlers scores vastgesteld waaraan door een comité van deskundigen uit de werelden van wetenschap, onderzoek en beleid gewicht is toegekend.

Ook is door Bureau Louter onderzocht hoe alle gemeenten scoren in drie brede economische sectoren. Amersfoort scoort daarbij met name goed op het gebied van informatiegeoriënteerde bedrijven, want in die sector staat Amersfoort landelijk gezien op plek 9. Voorbeelden van informatiegeoriënteerde activiteiten zijn ICT, adviesdiensten, financiële diensten en openbaar bestuur. Ook voor de sector personengeoriënteerde activiteiten scoort Amersfoort goed met plek 31. Voorbeelden van personengeoriënteerde activiteiten zijn detailhandel, vrijetijdsactiviteiten, onderwijs en zorg.

De goede economische prestaties van Amersfoort lijken in het bedrijfsleven niet onopgemerkt te blijven. Zo bleek uit het rapport Kantoren in Cijfers 2016 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat de vraag naar kantoorruimte in Amersfoort in 2016 bijna is verdrievoudigd ten opzichte van het voorgaande jaa

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws