Almere: Stadstuinen nieuwe wijk met 3.500 woningen

18 Maart 2016 – Om ruimte te bieden aan de woon- en werkwensen van Almeerders en Randstedelingen én de voltooiing van Almere Poort te versnellen, heeft het Almeerse college van B en W een nieuwe ontwikkelvisie op het grotendeels nog onbebouwde oostelijke gedeelte van Almere Poort vastgesteld.

Het nieuwe ontwikkelingsplan draagt de naam Stadstuinen Poort en onderscheidt zich door haar krachtige groen- en waterstructuur die al vanaf het begin het karakter van de wijk zal bepalen. Er is ruimte voor 3500 woningen in groene tuinen met bos, strand, duinen en sportfaciliteiten om de hoek, op twintig minuten rijden of treinen van Amsterdam. Aan de westkant van Almere, tussen de A6 en het reeds bebouwde en bewoonde deel van Almere Poort zal Stadstuinen Poort zich ontwikkelen. Aanvankelijk waren hier, door de strategische ligging aan de A6, een grote hoeveel kantoren gepland. Door veranderende omstandigheden in de kantorenmarkt, en door de groeiende noodzaak aan woningen heeft Almere besloten het gebied om te kleuren van kantoren naar daar waar momenteel behoefte aan is: woningen voor de Noordelijke Randstad.

In een groene tuin worden kleinschalige groepjes woningen ontwikkeld, door zelfbouwers, kleine en grote ontwikkelaars. Het verkavelingsplan biedt voldoende flexibiliteit om het gebied organisch te ontwikkelen. Huizen voor mensen die het nodig hebben. Hiermee wordt de basis gelegd voor een nieuwe wijk voor zo’n 10.000 inwoners, voor leerlingen en studenten, voor sporters en voor werknemers en werkgevers. Het Topsportcentrum, het zwembad, de scholen en de bedrijven die zich al in het gebied bevinden worden onderdeel van een aantrekkelijke woon- en werkomgeving.
Door de uiteenlopende mogelijkheden in woningbouw zal zich ook een zichtbare mix van bewoners vestigen. In het plan is veel ruimte opgenomen voor het faciliteren van ontmoetingen tussen deze bewoners. In de verkaveling en inrichting komt dit terug in grote en kleine ontmoetingsplekken in de openbare ruimten, zoals bij scholen, sportvoorzieningen, stadsdeelhart, station en winkels.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws