Almere: Kantorenmarkt Almere op koers naar structureel herstel

20 September 2018 – Jarenlang kampte de Almeerse kantorenmarkt met een slecht imago, maar inmiddels profiteert ook Almere mee van het herstel binnen de gehele kantorenmarkt.

Dit herstel lijkt zelfs structureel van aard. De getallen tonen aan dat er voor het eerst sinds 2008 een significante daling van de leegstand in Almere waar te nemen is. Met een daling van het aanbod van 15,8% behoort Almere niet meer tot de gebieden met de grootste leegstand. Deze daling valt grotendeels te verklaren door het grote aantal transformaties van kantoren. Dankzij het huidige transformatiepotentieel van 10% zal de leegstand in de komende jaren nog met ruim een derde verder dalen. Dit blijkt uit het vandaag door internationaal vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Kantorenmarkt Almere stevent af op structureel herstel’.

Jordy Kleemans, head of research bij Savills: “Ruim 70% van alle kantoren in Almere bevinden zich in Almere Centrum en Gooisekant en dit zijn tevens de gebieden met de hoogste leegstand. Dit valt te verklaren doordat net voor de crisis veel speculatief ontwikkeld is. Hierdoor stonden sommige panden sinds de oplevering zelfs volledig leeg. Kijkend naar de transformatieplannen, dan zien we dat 80% van de transformaties plaatsvinden in Almere Centrum. Onze verwachting is dan ook dat de leegstand in Almere op termijn verder zal dalen tot rond dat van het landelijk gemiddelde.”

Naast de transformaties laat Almere ook op andere gebieden ontwikkeling zien. Almere is qua inwonersaantal inmiddels de zevende grootste gemeente van Nederland en de economie is in 2017 met 4,9% het snelst gegroeid (samen met gemeente Eindhoven), zo blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Door de groeispurt en de positieve vooruitzichten ontstaat er extra vraag naar voorzieningen, waaronder kantoren.

IJsbrand Brunger, Associate Agency bij Savills: “Opmerkelijk aan de gebruikersmarkt in Almere is dat er gemiddeld gezien kleinere ruimtes worden opgenomen dan bijvoorbeeld in Amsterdam. We zien dan ook dat de huidige metrages in Almere met name afkomstig zijn van startende ondernemingen en van bedrijven die Almere al een lange tijd trouw zijn, waaronder leasebedrijven. Dergelijke bedrijven hebben een relatief grote back office functie, die behoefte hebben aan betaalbare kantoorruimte op goed bereikbare locaties. Door de gunstige prijszetting in combinatie met de goede bereikbaarheid, verwachten wij dat Almere in de toekomst steeds vaker een alternatief zal worden voor de back office functies van de grotere bedrijven uit Amsterdam.”

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws