ALLEEN HUURGROEI BOVEN INFLATIE IN A1-WINKELSTRATEN GROOTSTE STEDEN

De huurprijzen op de Nederlandse winkelvastgoedmarkt zijn in 2012 verder gedaald. Dat blijkt uit een analyse van 200 winkelstraten in 80 steden door Jones Lang LaSalle.

De huurprijzen op de Nederlandse winkelvastgoedmarkt zijn in 2012 verder gedaald. Dat blijkt uit een analyse van 200 winkelstraten in 80 steden door Jones Lang LaSalle. De huurprijzen voor winkelunits op A1-winkellocaties daalden gemiddeld circa 0,9%. Voor het derde jaar op rij was er ook in 2012 een groot verschil tussen de vraag naar winkelunits in A1-winkelgebieden in de grote steden en de vraag naar winkelunits in A1-winkelgebieden in middelgrote en kleine steden.

De gemiddelde huurprijs in de grote steden (met meer dan 100.000 inwoners) daalde met 0,1%. De gemiddelde huurprijs van winkelunits op A1-winkellocaties in kleinere steden nam af met circa 1,6%. Ten opzichte van inflatie is er over de gehele linie een daling die samenhangt met een laag consumentenvertrouwen en teruglopende bestedingen in het non-food segment. Alleen tophuurprijzen van solitaire winkelruimten in de grootste winkelsteden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Haarlem) tonen nog een lichte groei. In alle overige steden houdt de ontwikkeling van tophuurprijzen de inflatie niet of nauwelijks bij. Het topsegment, de steden en winkelgebieden waar met name de internationale retailers zich op richten, wordt hiermee steeds kleiner. De tophuren van de vijf belangrijkste Nederlandse A1-winkellocaties zijn: 
1. Kalverstraat in Amsterdam – € 3050 
2. Beursplein in Rotterdam – € 1800 
3. Grote Staat in Maastricht – € 1675 
4. De Lange Elisabethstraat in Utrecht – € 1650 
5. Spuistraat in Den Haag – € 1450 

De sterkste groei van tophuren in 2012 is geregistreerd in de volgende winkelstraten: 
1. Beursplein in Rotterdam 
2. Kalverstraat in Amsterdam 
3. Grote Houtstraat in Haarlem 
4. Oude gracht in Utrecht 
5. Demer in Eindhoven

Opvallend is dat de winkelstraten waarin tophuurprijzen worden gerealiseerd in een aantal steden aan het veranderen is. Zo is het Beursplein in Rotterdam de Lijnbaan voorbijgestreefd. Het kernwinkelgebied van Rotterdam verschuift langzaam oostwaarts richting Coolsingel en verder richting Hoogstraat. Grootschalige ontwikkelingen zoals Forum Rotterdam en de Markthal zullen dit nog versterken. Deze projecten bieden grote winkeloppervlakken, een product dat (internationale) retailers zoeken en moeilijk kunnen vinden in de relatief kleinschalige historische Nederlandse binnensteden. In Utrecht is de Oudegracht sterk in opkomst ten opzichte van de Lange Elisabethstraat. Dit komt door een toename van het aantal grote (internationale) retailers dat een geschikt pand kan vinden op de Oudegracht. De Oudegracht is een sterk voorbeeld van een winkelstraat met een ideale mix van een grote passantenstroomen een optimale beleving. Ook het centrum van Utrecht zal door een aantal projecten in het hart van het kernwinkelgebied, zoals de ontwikkeling van het Vredenburgblok (Hoog Catharijne), verder worden versterkt.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws