Alkmaar: Woonwaard zoekt beleggers voor 200 woningen

20 Oktober 2015 – Woningcorporatie Woonwaard gaat ruim 1000 woningen in de regio Alkmaar overnemen van Ymere. Tevens wil ze 200 vrije sector huurwoningen complexgewijs verkopen aan beleggers.

Ymere en Woonwaard hebben inmiddels een intentieovereenkomst getekend. Het gaat om ruim 1000 sociale huurwoningen, 4 bedrijfspanden en een verzorgingshuis. Als de overname doorgaat, heeft dat geen gevolgen voor de huren, het onderhoud of de investeringen bij Woonwaard.
De 200 vrije sector huurwoningen worden per complex verkocht. Voor dit verkoopproces is DTZ Zadelhoff ingeschakeld. Volgens de Alkmaarsche Courant gaat het om 12 complexen die gebouwd zijn tussen 2001 en 2012. De huren liggen boven de € 710 per maand.
De corporatie stond tijdens de crisisjaren garant voor niet-verkochte woningen om bouwprojecten vlot te trekken. Woonwaard beschouwt de verhuur van vrije sector huurwoningen niet meer als haar kerntaak en wil ze daarom afstoten. Ze denkt aan pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen als investeerders.

Beleggers kunnen bieden op de onderstaande complexen in Alkmaar:
31 appartementen aan de Simon Carmiggeltstraat (Vroonerkroon);
12 appartementen aan de Van Houtenkade;
18 aan de Voormeer;
14 aan het Tuinderspad,
21 aan de Coornhertkade;
17 aan de Kanaalkade;
10 aan het Geert Groteplein (De Entree);
11 aan de Kanaalkade;
6 eengezinswoningen aan de Hoofdstraat en de Catsstraat;

In andere gemeenten:
27 eengezinswoningen aan de Bruggesloot in Broek op Langedijk;
15 eengezinswoningen in Heerhugowaard (Stad van de Zon);
18 eengezinswoningen in Heiloo (Hoog en Laag en Westerweg).

Woonwaard ziet dat de vraag naar betaalbare huurwoningen toeneemt. De corporatie wil zich daarom verder richten op sociale huurwoningen en onderneemt daarin verschillende stappen. Kortgeleden kondigde Woonwaard aan in 2015 geen sociale huurwoningen meer te verkopen, zodat die beschikbaar blijven voor woningzoekenden. Mede doordat de corporaties in de regio afgesproken hebben om in 2015 ongeveer 15% van de vrijkomende woningen aan statushouders te verhuren, lopen de wachttijden voor woningzoekenden op. Kennemer Wonen, Van Alckmaer en Woningbouwvereniging Langedijk beperken daarom dit jaar eveneens de verkoop van sociale huurwoningen.
Ook de verkoop van duurdere (vrije sector) woningen door Woonwaard past in die focus op sociale huurwoningen. De koop van woningen van Ymere zou een logische aanvulling zijn op de bestaande portefeuille en de woningen blijven op die manier behouden als sociale huurwoning.

Ymere wil haar bezit in de regio Alkmaar verkopen om zich te concentreren op het woningmarktgebied in de noordelijke Randstad. Dit is in lijn met de nieuwe woningwet, die grenzen stelt aan het werkgebied van corporaties.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws