Alkmaar: gemeenten en bedrijven kiezen voor duurzame energie

21 Januari 2016 – De gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard hebben in samenwerking met verschillende bedrijven in de regio Alkmaar nieuwe overeenkomsten gesloten voor de levering van duurzame energie. In een gezamenlijke Europese aanbesteding is de opdracht definitief gegund. De levering van elektriciteit en garanties is gegund aan HVC Energie, de levering van gas aan Greenchoice en de levering van CO2-emissierechten ten behoeve van de klimaatcompensatie van het totale aardgasverbruik aan Climate Neutral Group. Deelnemers uit de regio Alkmaar zijn Alkmaar Sport, Stadswerk072, TAQA Theater de Vest, Stichting Sportservicepunt Langedijk, Stichting SAKS, Stichting Ronduit en Woonwaard.
Duurzaamheid is belangrijk voor de regio Alkmaar en daarom is dit ook meegenomen in deze aanbesteding. Wethouder duurzaamheid van de gemeente Alkmaar, Jan Nagengast (CDA): “Als gemeente moet je het goede voorbeeld geven. Ook als het gaat om het duurzaam inkopen van eigen energie. Ook is het stimuleren van duurzame energie een van onze drie pijlers in ons duurzaamheidsbeleid. Door het met de gemeenten en partners in de regio in te kopen sparen we bovendien geld uit. Een duurzame oplossing dus voor iedereen!”

Evert den Boer, CEO Greenchoice: ”Als 100% groene energieleverancier hebben wij als doel om het hele energielandschap in Nederland te verduurzamen. Daar horen grote klanten als de regio Alkmaar ook bij. We zijn dus erg trots deze overeenkomst gegund te hebben gekregen.”

“We zijn verheugd met de keuze die gemeente Alkmaar heeft gemaakt om haar gas te verduurzamen via het mechanisme van CO2 compensatie. Hierdoor is het aardgasverbruik van de gemeente Alkmaar 100% klimaatneutraal, wat wil zeggen dat de CO2-uitstoot van het aardgasverbruik wordt geneutraliseerd via klimaatprojecten die CO2 reduceren.” Arjen Struijk, Marketing Sales Directeur van Climate Neutral Group

“HVC wekt energie op uit biomassa, brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik, wind en zon. Zo wordt het gebruik van fossiele brandstoffen en extra uitstoot van CO2 voorkomen. De voortzetting van de levering van stroom en groencertificaten in de regio Alkmaar op basis van de Europese aanbesteding is een mooi resultaat.” Chris Kuijten, directeur HVC

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws