Nieuw appartementencomplex NDSM-werf krijgt sociaal karakter

Projectontwikkelaar G&S& (onderdeel van VolkerWessels) en de gemeente Amsterdam hebben een exclusiviteitsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van 200 sociale en eeuwigdurende middenhuurwoningen op de NDSM-werf.

De ondertekening geeft het startsein voor de verdere ontwikkeling en het maken van het ontwerp van project BuurtHaven, een plan met een belangrijke maatschappelijke (woon)functie in het gebied.  BuurtHaven ligt aan de NDSM-straat op een steenworp afstand van het IJ en het gezondheidscentrum NDSM. Het bestaat uit zo’n 200 appartementen, de helft in het sociale- en de helft in het eeuwigdurende middenhuursegment. Minimaal 50 appartementen, alle driekamerwoningen, worden speciaal voor vitale ouderen gerealiseerd. Deze woningen zijn verdeeld over het project, zodat er een mix van verschillende leeftijdsgroepen door elkaar woont.

Binnen BuurtHaven is naast de woningen plek voor 1.685 m² aan commerciële ruimten. In het project komt ook een zogenoemde Buurtkamer. Die krijgt de rol van ontmoetingsplek voor bewoners en moet mensen en instanties met elkaar zien te verbinden. Het project bevat naast de buurtkamer ook een gezamenlijke binnentuin voor de bewoners, met als doel om ondersteunende sociale en maatschappelijke functies te realiseren voor de bewoners en de buurt. Verder vinden een basisschool, een kinderdagverblijf, een BSO en een gymzaal er een plek.

De gemeente en G&S& komen met de totstandkoming van dit project tegemoet aan de grote vraag naar woningen in het sociale en middenhuursegment met prijzen tussen  €810 – €1.200 per maand, exclusief servicekosten. ‘Dit is mooi nieuws voor de stad’, aldus wethouder Woningbouw en Grond & Ontwikkeling Reinier van Dantzig. ‘In een lastige markt met grote uitdagingen kunnen we door een samenwerking als deze toch vasthouden aan onze hoge ambities om de stad te verrijken met betaalbare en duurzame appartementen.’

Het project heeft de ambitie om te voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), die voortvloeien uit het Energieakkoord voor duurzame groei. In BuurtHaven wordt een gebieds hWKO-centrale gerealiseerd, die alle toekomstige projecten op NDSM van duurzame warmte en koude voorziet gecombineerd met stadsverwarming.

De eerste paal van het BuurtHaven gaat medio 2025 de grond in.

Scroll naar boven