Manifest moet nieuwe wijk in Amsterdam sociaal en inclusief maken

Publieke en private organisaties gaan zich in Amsterdam samen hard maken voor een sociaal en inclusief Oostenburg.

Op initiatief van woningcorporatie Stadgenoot, de gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea Real Estate & Finance hebben eigenaren en sociaal partners gisteren een ‘sociaal manifest’ ondertekend. Het doel is een wijk te creëren die voor iedereen open en toegankelijk is en ruimte biedt aan ieders leefstijl en behoeften.

Oostenburg, een van de drie oostelijke eilanden tussen het IJ en de Amsterdamse grachtengordel, is recent herontwikkeld van een industrie- in een woongebied. In totaal worden hier de komende jaren ongeveer 1800 woningen gerealiseerd, bestemd voor mensen uit alle lagen van de bevolking.

De ondertekenaars van het manifest hebben vijf ambities geformuleerd voor Oostenburg. Zo moet de nieuwe wijk aan alle bewoners en bezoekers kansen bieden. Bijvoorbeeld via laagdrempelige stage-, en werkplekken op het gebied van beheer en onderhoud, zorg aan huis en andere dienstverlenende beroepen. Daarnaast krijgen ondernemers die ambacht hoog in het vaandel hebben staan, pop-ups en/of sociale ondernemers bij gelijke geschiktheid voorrang. Om ervoor te zorgen dat bewoners, ondernemers en bezoekers elkaar leren kennen, wordt een programmering opgesteld. De vastgoedeigenaren gaan samen bepalen wie hiervoor wanneer ruimte beschikbaar stelt, en onder welke voorwaarden. Samen met de gemeente kijken de initiatiefnemers ook hoe de buitenruimte in goede conditie kan blijven. Een slimme combinatie van private investeringen en subsidies moet zorgen voor een zo groot mogelijke impact.

Naast de gemeente Amsterdam, Stadgenoot en Syntrus Achmea hebben de volgende organisaties het manifest ondertekend: AHAM, Atrium Management, Bouwinvest, Inntel Hotels, Stichting Over de Brug, Stichting BOB Helpt, Steenwell, VORM en Zorggroep Amsterdam Oost.

Scroll naar boven