De projectzone van Via Breda

Via Breda

De transformatie van de Bredase Spoorzone

Via Breda staat voor de transformatie van de Bredase Spoorzone: één van de grootste vastgoedprojecten van Zuid Nederland en volop in uitvoering. In Via Breda werken wij samen met onze partners aan één van de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen van Zuid Nederland. Centraal in Via Breda ligt het nieuwe HSL-station met internationale allure: één van de zes nieuwe sleutelprojecten.

In het hart van Via Breda vormt het nieuwe HSL station een nieuw multifunctioneel knooppunt in de stad. Koen van Velzen tekende voor het ontwerp van dit unieke gebouw. Naast het bus- en treinvervoer biedt het complex ruimte aan wonen (150 appartementen), werken (21.500 m2 bvo kantoor) en ontspannen (9.000 m2 bvo winkels en horeca). Op het dak kunnen ruim 700 auto’s geparkeerd worden en er komen 6.600 fietsenstallingsplaatsen in het station. Het nieuwe station brengt reizen, wonen, werken en winkelen op een moderne en comfortabele manier samen. Het vormt daarmee een stad binnen de stad.

Coulissen West

Coulissen West maakt onderdeel uit van het Stationskwartier van Via Breda. Het Stationskwartier wordt de ‘lobby’ van de stad: dé ideale ontmoetingsplek. Het wordt een gebied om 24/7 in te wonen, ondernemen, werken, en recreëren. Via Breda vormt samen met de historische binnenstad het nieuwe centrum van Breda. Coulissen West sluit aan bij deze ambitie door plaats te bieden aan een functiemix van maximaal 40.000 m² BVO. Tot de functiemogelijkheden behoren onder andere werken, wonen, hotel, leisure en horeca. Coulissen West wordt enerzijds gekenmerkt door haar stedelijkheid en anderzijds door haar groene karakter. Het groene, parkachtige coulissenlandschap is onderdeel van de lobby en krijgt een uitstraling gericht op verblijven. Coulissen West is een zichtlocatie: vanuit de trein vormen de gebouwen en het landschap de entree van de stad. Die kenmerken geven de locatie een uniek karakter en een bijzondere kwaliteit. Een bestemming die energiek en dynamisch is, maar ook ruimte biedt om te loungen en weer nieuwe energie op te doen.

Na een tenderprocedure van ruim anderhalf jaar heeft de gemeente Breda de markttender Coulissen West in mei 2016 gegund aan 5TRACKS Breda; een ontwikkelcombinatie bestaande uit TBI-bedrijven SYNCHROON, J.P. van Eesteren en ERA Contour.

Een plek waar je 24/7 kunt werken en wonen, anderen ontmoeten en ontspannen, in de directe nabijheid van het internationale treinstation en de gezellige binnenstad: met 5TRACKS kiest Breda voor een eigenzinnige en eigentijdse invulling van het Coulissen West gebied. De intentieovereenkomst voor de haalbaarheidsfase is getekend op 9 juni 2016 tijdens vastgoedbeurs Provada.

Unieke mix van functies

Het planconcept van 5TRACKS is gebaseerd op drie gebouwen tussen de Stationslaan en het coulissenlandschap. Ieder gebouw kent een eigen unieke mix van de vijf functies die 5TRACKS biedt: work, accommodation, park, eat & meet en facilities. Het planconcept bestaat uit een vernieuwend woon-, werk- en verblijfsgebied, met short- en longstay wonen (circa 150 appartementen), een internationaal hotel en horeca. Het past naadloos in de stevige duurzaamheidsambitie voor zowel het gebied en de gebouwen, als voor de gebruikers en de gasten. In alle opzichten doet het meer dan recht aan het hoogstedelijk ambitieniveau dat de gemeente voor Coulissen West heeft geformuleerd.

Binnen het plan is 15.000 m² gereserveerd voor kantoren, waarmee 5TRACKS het economisch profiel van Breda wil versterken. De ligging aan het station maakt de locatie aantrekkelijk voor (internationale) bedrijven en organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en daarmee een streepje voor hebben in de hunt for talent.

De Hoven

Het plangebied De Hoven krijgt een rustig en groen karakter. De groene binnenhoven van de kantoorgebouwen (max. 17.600 m2 bruto vloeroppervlak) en woningen (max. 70 stuks) zijn privégebied en geven de locatie een ruimtelijke, open en prettige sfeer.

De Hoven in de Spoorstraat kent een ontwikkelingsprofiel van wonen en werken in afzonderlijke zelfstandige gebouwen. Alleen de kop van de Spoorstraat/ hoek Belcrumweg/Academiesingel en de kavel naast het kantoor van AlleeWonen blijven beschikbaar voor directe uitgifte. De schaal van de mogelijke ontwikkelingen is kleinschalig en daardoor zijn de kantoorontwikkelingen op deze locatie niet concurrerend met de ontwikkelingen op de locatie Coulissen West.

Het is echter wenselijk meer functiemenging in Via Breda te ontwikkelen, gecombineerd met de actuele marktvraag naar ander functies zoals o.a. leisure. Hiervoor is de Spoorstraat een mogelijke locatie. De voorkeur is vooralsnog te sturen op tijdelijk gebruik en om niet op korte termijn deze locatie in definitieve vorm tot ontwikkeling te brengen.  Met tijdelijke invulling wordt echter flexibiliteit geboden om in te spelen op marktinitiatieven.

Drie Hoefijzers noord

Het nieuwe stadslandschap Drie Hoefijzers Noord vormt in het oosten van het Via Breda gebied de afronding van de ingrijpende transformatie direct ten noorden van het spoor. Waar vroeger de bedrijfsgronden van brouwerij De Drie Hoefijzers waren gelegen verrijst een levendige nieuwe woonbuurt met een eigen identiteit bij die de brug slaat tussen de Linie, Drie Hoefijzers Zuid en de binnenstad. Op de locatie Drie Hoefijzers Noord is voorzien in ongeveer 230 woningen, waarvan 40 % grondgebonden woningen en 60 % appartementen. Er wordt uitgegaan van een koop- en huurprogramma in het middeldure (laag en hoog) segment, zowel in eengezins- als in meergezinswoningen. Daarnaast is ruimte voor circa 5.600 m2 aan commerciële voorzieningen.

Impressie van Coulissen West

‹ Terug

Contactgegevens

Nora van de Griend

Projectmanager Markt Programmering en Ontwikkeling Via Breda

Gemeente Breda

Afdeling Vastgoed Ontwikkeling

Directie Ontwikkeling

T: 06 10 44 68 93

Mail: gjn.van.de.griend@breda.nl

www.viabreda.nl

 

Severine Blok

Directeur Bredase Investering Maatschappij (NV BrIM)

T: 076 – 529 9011

M: 06 10 26 31 36

Mail: sys.blok@breda.nl

www.brimbreda.nl

Ook in het nieuws