HEMbrug, Zaanstad

Mogelijkheden voor het realiseren van woningbouw in HEMbrug

HEMbrug ontwikkelt zich tot een bijzonder onderdeel van Zaanstad gelegen tussen Amsterdam en het centrum van Zaandam aan het Noordzeekanaal en de Zaan. In de monumentale  voormalige munitiefabrieken vestigen zich meubelmakers, design bedrijven, kunstenaars, een congres- en eventorganisaties, lokale bierbrouwer en likeurdestilleerder, een patatfabriek, conservenfabriek, theaterbedrijven, tekstschrijvers etc.. Maar HEMbrug wordt ook steeds meer het terrein voor verschillende culturele events zoals Art Zaanstad, het Liberty Weekend, HEMbrug Happening, HEMbrug Buitenbios, Light Festival, Open Monumentendag maar ook het Linda Festival. Naast de monumenten en het uitzicht over het water herbergt HEMbrug nog een groot geheim, een bos van ca 18 hectare (dat is 1,5 keer het Oosterpark!). Rond dit bos maar ook in en om de circa 50 monumenten op het terrein liggen de mogelijkheden voor het realiseren van woningbouw. Uitgangspunt is een woningbouwprogramma van 500 woningen waarbij zowel grondgebonden woningen als appartementen mogelijk zijn. Op enkele plekken worden hoogteaccenten  tot 30 meter toegestaan. Wel dient rekening gehouden te worden met de milieucontouren. Daarvoor stelt de gemeente Zaanstad een omgevingsplan vast die de mogelijkheden voor de komende 20 jaar aangeven.

Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelt het terrein in nauwe samenwerking met de gemeente en de provincie. Op zijn vroegst eind 2016 zal begonnen worden met de verkoop van HEMbrug aan een partij die het stokje van het Rijksvastgoedbedrijf wil overnemen en de integrale ontwikkeling verder zal oppakken.

Gegevens

Oppervlak:

42 hectare

 Programma:

Max. 180.000 m2 bvo. commerciële ruimte waaronder bedrijfsruimte, horeca, kantoor (ondersteunend max. 500 m2 per vestiging), detailhandel (ondersteunend max. 500 m2 per vestiging), maatschappelijke voorzieningen, culturele voorzieningen etc. en/ of max. 500 woningen (huur, koop geen differentiatie).
Daarnaast mogelijkheden voor (culturele) evenementen.

Bestemming:

bedrijfsruimte, horeca, kantoor

Betrokken opdrachtgevers:

Rijksvastgoedbedrijf

Wat is er al gevestigd:

Fashion and Pattern Design (Els Rosebbom, Taets, Flexkeuken, Dirk van der kooij, Bouwkundig Tekenburo, Amsterdamse Boot, Uncrowned King, De Makers Van, Werkplaats Oostzaan, Levi van Veluw, Jansen Jansen Bachrach en Landshoff, Maarten heijkamp, Flinders, Bas Kinsbergen, Jim van der Lubbe, Yada Yada, Frites uit zuyd, Tekst en projectbureau Woordenschat, De Goeij/ Blom, Studio Molen, Pactum Studio, Coöperatie Magazijn 14 BA.

Klik hier voor nadere informatie.

Contact

Bas Boeker, projectdirecteur via Johanna Roedema, secretariaat (johanna.roedema@Rijksoverheid.nl Telefoonnr.: 088-1158057

 

‹ Terug

Ook in het nieuws