‘Huurders kiezen voor kwaliteit en energiezuinig’

In de regiospecial Groot-Rijnmond een interview met Hans van Andel, Waltmann Bedrijfshuisvesting.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 25 november 2022

‘2022 is nog niet voorbij, maar we kunnen nu al spreken van een heel goed jaar, waarin we veel hebben kunnen verhuren en in iets mindere mate hebben kunnen verkopen. Vooral de vraag naar nieuwbouw en duurzame panden is groot. We zien dat bedrijven, mede door de momenteel hoge energieprijzen, vaker bewust kiezen voor duurzame panden met een hoog energielabel.

Vooral bedrijfsruimten zijn in trek, van klein tot groot. In de kantorenmarkt verschuift er ook wel wat, maar het gaat niet om grote metrages. In de Drechtsteden sluit je al snel een megadeal als je een kantoor van 500–1000 m² weet te verhuren.

Het MKB is de grootste afnemer van bedrijfsruimten. Alles wat vrijkwam is dit jaar opgepakt, van 60 m² tot 1000 m². Die trend zet nog wel even door. Het betreft voor een groot deel huur. Zodra er iets goeds op de markt komt, kun je na twee bezichtigingen vaak al het huurcontract gaan opmaken. Aan de koopkant is er weinig aanbod; de financiering is lastiger geworden met de gestegen rente. Wat er te koop komt, wordt veelal door beleggers aangekocht en vervolgens verhuurd.

Wel hebben we op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik Ido Ambacht de afgelopen paar jaar zes kavels kunnen verkopen voor nieuwbouw van bedrijfsruimte. Alle gevestigde bedrijven daar hanteren het motto ‘0 op de meter’. We hopen dat er daar meer beschikbaar komt, want de vraag is groot.

Sinds de zomervakantie lijken de huurprijzen te stabiliseren. De rek is er een beetje uit. Beleggers zijn iets sneller tevreden; ze hoeven niet per se meer het onderste uit de kan. In 2023 verwacht ik dan ook wel wat teruggang, hoewel niemand weet wat de effecten van alle wereldwijde crises precies zullen zijn. De invloed van corona viel na de eerste schrik uiteindelijk erg mee. De economische situatie is echter onzeker, en de vraag is hoe groot de golf post-corona-faillissementen nog wordt en hoeveel extra aanbod er daardoor op de markt zal komen. En of dit dan het gewenste hoogwaardige aanbod is.’

 

Scroll naar boven