Grote verduurzaming in Amsterdam Zuidoost

In de wijk Holendrecht in Amsterdam Zuidoost worden 935 woningen verduurzaamd van energielabel E en C naar label A.

Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, gemeente Amsterdam en twee VvE’s trekken samen op in dit project. Dit maakt de woningen klaar om in de toekomst van het aardgas af te gaan. 

Het totale investeringsbedrag voor het 1,5 jaar durende project is € 42 mln. De VvE’s lenen € 27 mln van het Warmtefonds en de rest wordt mogelijk gemaakt door een eigen fonds van de VvE en subsidies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en gemeente Amsterdam.  

‘Als het project na de zomer op stoom is, verduurzamen we gemiddeld twee woningen per dag,’ zegt Hessel van der Hoorn, adviseur verduurzaming VvE’s bij Eigen Haard. 700 van de portiekflats zijn in handen van woningstichting Eigen Haard en 235 woningen zijn particulier bezit. Met die eigenaren vormt Eigen Haard twee VvE’s (Senso I en Senso II).

Alle woningen in de twee ‘Senso-complexen’ uit de jaren zeventig krijgen nieuwe kunststofkozijnen, omdat de huidige kozijnen aan het einde van de levensduur zijn. Deze onderhoudsoperatie werd voor de VvE’s de aanleiding om verder te kijken naar verduurzaming. Gaasperdam is door gemeente Amsterdam ook aangewezen als proeftuin voor een aardgasvrije wijk. Er werd besloten om grondig te verduurzamen en de woningen klaar te maken voor de aansluiting op een warmtenet. Ook worden daken en vloeren geïsoleerd en krijgen de kozijnen driedubbel glas.  

Particuliere eigenaren moeten de renovatie en verduurzaming van naar verwachting € 42 mln voor een groot deel zelf betalen. De VvE’s en VvE zijn een energiebespaarlening van het Warmtefonds aangegaan van in totaal € 27 mln. Dit fonds biedt financiering aan voor verduurzaming tegen een aantrekkelijke rente en lage kosten. De VvE’s betalen de lening terug via een eigen bijdrage die de eigenaren betalen aan de VvE. Daarnaast maken de VvE’s gebruik van de beschikbare subsidies, zoals de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis en de regeling Verduurzamende woningverbetering Zuidoost van de gemeente Amsterdam.

Frans van de Kerkhof, directeur Vastgoedbeheer van Eigen Haard: ‘De komende jaren gaan we veel woningen verduurzamen en dan zullen we steeds vaker tegenkomen dat we met particuliere eigenaren in een pand zitten. Huiseigenaren moeten in meerderheid  instemmen met de plannen en zelf meebetalen, mogelijk via een VvE-lening van het Warmtefonds.’

Scroll naar boven