Ridderkerk

 
 
 
 

Over Ridderkerk

Nieuw-Reijerwaard moet centrum voor agro-logistiek worden

Ridderkerk is traditioneel een gemeente die profiteert van de schaalvoordelen van de ligging nabij de haven van Rotterdam. De opnameniveaus van bedrijfsruimte waren dan ook hoog in de afgelopen jaren. Het betreft echter vooral toeleveranciers voor de haven; grote havenfaciliteiten heeft de gemeente niet. Een voorbeeld van bedrijven met banden met de haven was ook de grootste transactie van 2012: het scheeps-ingenieursbedrijf Machine Support huurde een kantoor/bedrijfspand van 2650 m².

De gemeente richt zich echter niet alleen op haven gerelateerde bedrijven, maar ook op een ander type van bedrijvigheid: de agro-logistiek. Ridderkerk maakt deel uit van de Greenport, samen met Westland, Lansingerland en Barendrecht. In dit gebied worden diverse agrarische producten geproduceerd en verhandeld. De gemeente profiteert hierbij van het afblazen van de bedrijvenontwikkelingen in de Hoekse Waard, waar een agro-businesscluster ingepland stond. In het gebied Nieuw-Reijerwaard wordt door de gemeente door middel van een gemeenschappelijke regeling samen met de gemeente Barendrecht een bedrijventerrein van 90 ha gerealiseerd. Eind 2013 moeten alle planologische procedures afgerond zijn, waarna begonnen kan worden met de uitvoering van het project. Hierdoor moeten Barendrecht en Ridderkerk uitgroeien tot de grootste draaischijf voor de handel van land- en tuinbouwproducten in Noordwest-Nederland. Verder heeft de gemeente plannen om een aantal verouderde bedrijventerreinen te revitaliseren.

Op woninggebied is de grote groei van Ridderkerk voorbij, na de oplevering van de wijk Drievliet/Het Zand. Wel zijn er nog kleine woningontwikkelingen, zoals het Park Bolnes, langs de Nieuwe Maas, waar 40 woningen en 14 appartementen kunnen komen.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws