Leidschendam-Voorburg

 
 
 
 

Over Leidschendam-Voorburg

Gemeente faciliteert eigenaren leegstaande kantoren

Binnen de gemeentegrenzen van Leidschendam-Voorburg liggen acht bedrijventerreinen en zes kantorenlocaties. De gemeente kampt met een kantorenleegstand van 27% op een voorraad van 416.000 m², het hoogste percentage van Nederland. Het CBS-gebouw langs de spoorlijn Den Haag-Leiden draagt hier voor een belangrijk deel aan bij. De gemeente wil een aantal grote, monofunctionele kantoorgebieden met structurele leegstand transformeren. Het gebied bij station Voorburg is aangemerkt als ‘kantoorversterkingsgebied’ en hier wordt ingezet op kwalitatieve versterking, in combinatie met de kantoren van onder andere KPN aan de Maanweg (grondgebied Den Haag). De aanpak is verwoord in de Regionale Kantorenstrategie van Haaglanden. De gemeente ziet haar rol in de leegstandsproblematiek vooral als faciliterend. Ze kan inspelen op initiatieven van eigenaren, eigenaren bij elkaar brengen en transformatie ondersteunen, maar het initiatief ligt bij de eigenaren.
De gemeente Leidschendam-Voorburg is goed bereikbaar (ligging aan A4, A12 en N14), met NS-stations Voorburg, Laan van NOI en Mariahoeve, drie Randstadrailstations en goede tram- en busverbindingen. Via de N14 is de Internationale Zone van Den Haag snel bereikbaar.

Andere troeven zijn de woonkwaliteit en de ligging nabij het groene hart en het water (De Vlietlanden). Er wonen meer hoogopgeleiden dan in de regio (45% tegenover 39%), die vooral emplooi vinden buiten de gemeentegrenzen.

Het grootste winkelcentrum is Leidschenhage, eigendom van Unibail-Rodamco. De 180 winkels (74.600 m²) hebben een regionale aantrekkingskracht. Het historische centrum van Leidschendam aan de Vliet wordt vernieuwd. Het plan (4100 m² retail en 600 woningen) is van Schouten De Jong en Bouwfonds. De corporaties Vidomes en Wooninvest nemen huurwoningen af.

+ Lees de volledige tekst