Leeuwarden

 
 
 
 

Over Leeuwarden

Callcenters blijven bepalend voor kantorenmarkt

Mei 2015 – Op de kantorenmarkt van Leeuwarden speelt een specifiek soort kantoorgebruikers een grote rol: de callcenters. Mede vanwege de grote studentenpopulatie – Leeuwarden heeft drie hoge scholen en vestigingen van universiteiten – hebben bedrijven als ING en Achmea hun callcenter in de stad. Maar ook de Belastingtelefoon, CJIB en het callcenter van UPC zijn gevestigd in Leeuwarden.

In de binnenstad is in 2013 het nieuwe Friesch Museum geopend en is het winkelcentrum Nieuw-Zaailand herontwikkeld, waarbij ook diverse woningen gerealiseerd zijn. Bijzonder was vorig jaar de opening van een Decathlon en de verkoop van de monumentale Blokhuispoort-gevangenis aan Boei, dat er een centrum voor cultuur en creatieve ondernemers start.

Callcenterhoofdstad van Nederland

Mei 2014 – Op de kantorenmarkt van Leeuwarden speelt een specifiek soort kantoorgebruikers een grote rol: de callcenters. Mede vanwege de grote studentenpopulatie – Leeuwarden heeft drie hoge scholen en vestigingen van universiteiten – hebben bedrijven als ING en Achmea hun callcenter in de stad. Maar ook de Belastingtelefoon, CJIB en het callcenter van UPC zijn gevestigd in Leeuwarden. Laatstgenoemde heeft in maart van 2012 een nieuw kantoor/callcenter geopend van ca. 8000 m². Het kantoor is een van de duurzaamste kantoorpanden van Nederland met onder andere 800 m² aan zonnepanelen. Mede door deze transactie was de opname in 2010 dan ook hoog, zeker gezien de perifere ligging van Leeuwarden. 2012 en 2011 lieten wat lagere opnames zien, zonder zulke grote transacties. Het is dan ook de vraag of de leegstand in de gemeente opgelost wordt. Volgens cijfers van de gemeente gaat het om zo’n 90.000 m², wat neerkomt op circa 11% van de voorraad. In het zuiden van Leeuwarden komt een van de grootste projecten uit de geschiedenis van de stad: het project Zuidlanden. Hier moeten in de komende decennia duizenden nieuwe woningen komen. Deel van de plannen zijn de nieuwe weg, de ‘haak om Leeuwarden’, die ervoor moet zorgen dat Leeuwarden-West en -Zuid beter bereikbaar worden en het verkeer van de A31 niet meer door de stad heen hoeft. In de binnenstad wordt in 2013 het nieuwe Friesch Museum geopend en wordt het winkelcentrum Nieuw-Zaailand herontwikkeld, waarbij ook diverse woningen gerealiseerd gaan worden.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws