Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Over Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Groene gemeente verwelkomt bedrijvigheid

Landbouwgrond en natuurgebied beslaan het grootste gedeelte van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, die als een groene buffer ligt ingeklemd tussen Amsterdam en Haarlem. Veel mensen kennen dan de gemeente dan ook vooral als bezoeker van recreatiegebied Spaarnwoude. In de drie woonkernen Halfweg, Haarlemmerliede en Spaarndam wonen ongeveer 5500 inwoners.

De bedrijvigheid in de gemeente neemt echter toe. Sinds een paar jaar kent de gemeente een nieuw bedrijventerrein, PolanenPark. De ligging in de buurt van Schiphol, direct aan de A9 maakt dit een interessante locatie voor bedrijven. In 2007 werd het initiatief genomen om het Rutte-terrein, een voormalige vuilstortplaats, te herontwikkelen en te saneren. Inmiddels is het terrein van 22 ha netto omgedoopt tot PolanenPark en biedt nu ruimte aan bedrijven uit de hogere milieucategorieën, zoals bouwbedrijven, transporteurs, groothandels, ontwikkelaars en industriële productiebedrijven. Provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, RON en SADC zijn aandeelhouder van PolanenPark. De eerste bedrijven zijn ondertussen op het terrein gevestigd. In 2013 is een sorteer- en distributiecentrum van PostNL geopend. Voor Air Products, dat verplaatst wordt vanuit Amsterdam-Noord, wordt een nieuw vul- en distributiestation gebouwd op het terrein.

De bekendste locatie van de gemeente is Sugar City. De opvallende silo’s van de voormalige suikerfabriek CMS zijn herontwikkeld en nu in gebruik als kantoren. Als het aan de ontwikkelaars ligt moet Sugar City echter nog veel meer gaan bieden. De Spaanse ontwikkelaar Neinver wil hier The Style Outlets van circa 25.000 m² gaan realiseren. De verlening van de benodigde vergunningen verloopt echter moeizaam, waardoor de komst van een factory outlet centre hier nog steeds onzeker is.

Direct naast Sugar City is eind 2012 het nieuwe station Halfweg-Zwanenburg in gebruik genomen. Hiermee is de bereikbaarheid van de gemeente per openbaar vervoer sterk verbeterd.

+ Lees de volledige tekst

Marktontwikkeling

Aad Lafeber

Postbus 75700

1118 ZT Schiphol

T: 06 53 62 75 87

M: a.lafeber@sadc.nl

SADC op Twitter

LinkedIn SADC

www.sadc.nl

+ Lees de volledige tekst