BAM realiseert 129 appartementen in Bajeskwartier

BAM realiseert woontoren The Robin met 129 appartementen in het Bajeskwartier in Amsterdam.

BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek realiseren de woontoren in opdracht van Bajes Kwartier Ontwikkeling cv, een samenwerkingsverband tussen gebiedsontwikkelaar AM , Schröders Capital en AT Capital. Naar het ontwerp van Barcode Architects wordt het oorspronkelijke witte volume van één van de gevangenistorens herbouwd en uitgebreid met drie in elkaar grijpende, lagere volumes. Deze ‘blokken’ zijn 4,5 meter van de grond getild en creëren zo ruimte voor een lichte, uitnodigende plint met publieke functies op maaiveldniveau, met onder andere een kinderdagopvang.

Het zes verdiepingen hoge atrium is het hart van het gebouw en fungeert als hoofdentree tot de woningen. Ook biedt het ruimte aan diverse andere functies, zoals publieke evenementen voor de buurt. De open ruimte volgt de historische lijn van de oorspronkelijke gevangenistoren en loopt van de entreehal tot het eerste dakterras, waarmee het de belangrijkste gemeenschappelijke ruimtes aan elkaar schakelt. Openingen in de wanden bieden vanaf de verdiepingen zicht op de activiteiten in het atrium.

Groene dakterrassen

De lichte woningen variëren van compacte studio’s tot ruime appartementen en hebben een verscheidenheid aan hoogwaardige buitenruimtes. Bovenop elk van de drie lage blokken worden collectieve groene dakterrassen aangelegd. De landschapsinrichting hiervan draagt bij aan de reductie van de hittestress en aan de waterberging in de wijk.

Circulaire bouw

Gebiedsontwikkelaar AM ontwierp het volledige Bajeskwartier vanuit een circulaire visie. Een deel van de oorspronkelijke gevangenismuur zal in de wijk een nieuwe plek innemen en 98% van de grondstoffen uit de sloop van de oude Bijlmerbajes wordt in het Bajeskwartier opnieuw toegepast. The Robin wordt ook circulair gebouwd en op het dak en op het hoogste blok worden PV-panelen geplaatst. Daarnaast wordt het gebouw voorzien van natuurinclusieve toevoegingen als nestkasten voor vogels en vleermuizen, groendaken en insectenhotels.

Bajeskwartier

Van 1978 tot 2016 was de Bijlmerbajes één van de bekendste gevangeniscomplexen van Nederland. Het nieuwe Bajeskwartier wordt een groene, bruisende stadswijk met 1350 woningen. Bajeskwartier ligt in Overamstel en is een ontwikkeling van Bajes Kwartier Ontwikkeling cv, een samenwerkingsverband tussen gebiedsontwikkelaar AM, Schröders Capital en AT Capital.

Naast BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek is BAM Advies en Engineering voor de constructieve en bouwkundige engineering betrokken bij The Robin. BAM is inmiddels begonnen met de bouw hiervan. De Robin wordt gebouwd op de tweelaagse parkeergarage die door BAM wordt gerealiseerd. De garage biedt ruimte aan ruim 400 auto’s. De oplevering van The Robin zal eind 2024 plaatsvinden.

Scroll naar boven